Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FARMERI SE UZDAJU U DRŽAVU DA IM POMOGNE U BORBI SA PRAVILIMA UNIJE

Zbog Đelića ćemo ostati bez krava!

Autor: Ivana Žigić | 23.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Domaći odgajivači krava, očajni zbog loših uslova koje je nametnuo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, uzdaju se u pomoć i reakciju države kako ne bismo potpuno ostali bez tog dela stočnog fonda.

Potpisom iz 2008. smo se  obavezali na stoprocentan  uvoz mleka: Đelić i Ren

Potpisom iz 2008. smo se obavezali na stoprocentan uvoz mleka: Đelić i Ren | Foto: EU

Da je stanje u domaćoj poljoprivredi neizdrživo, ocenio je pre dva dana i premijer Aleksandar Vučić, koji je poručio da će država uvesti posebne takse (prelevmane) na uvoz mleka, što bi znatno olakšalo situaciju u kojoj su se našli domaći odgajivači. On je tada ocenio da su nekadašnji ministar Božidar Đelić i vojvođanski premijer Bojan Pajtić kumovali današnjem stanju u srpskoj poljoprivredi, zbog čega danas ispaštaju odgajivači.

Veliki broj farmera rasprodaje krave

Veliki broj farmera rasprodaje krave | Foto: Aleksandar Stanković

 

„Imlek“ podržao napore Vlade

Kompanija „Imlek“ podržala je napore Vlade da zaštiti domaću proizvodnju i pomogne proizvođačima u cilju stabilizacije tržišta mleka i mlečnih proizvoda.
- Sa svoje strane, „Imlek“ pomaže svoje partnere, primarne proizvođače sirovog mleka, na način što do sada nije vršio obustave otkupa mleka, bez obzira na viškove i prekomerne zalihe koje ima usled takve odluke. Razlog zašto „Imlek“ ima takvu politiku je svest o značaju dugoročne saradnje sa partnerima, proizvođačima sirovog mleka, kao i o značaju opstanka i daljeg razvitka ove veoma bitne grane poljoprivrede Srbije. „Imlek“ nije otkazao niti namerava da otkaže nijedan ugovor za otkup sirovog mleka u 2015. godini - izjavio je Ilija Šetka, generalni direktor „Imleka“.

- Ispregovarali su najgori ugovor koji je jedna zemlja napravila, gde su naši poljoprivrednici uništeni, a nama naređeno da 2014. dopustimo stoprocentni uvoz mleka - naveo je premijer. Podsećanja radi, ovaj sporazum potpisao je 2008. tadašnji ministar Božidar Đelić.

Josip Mačković, predsednik Udruženja uzgajivača goveda severne Vojvodine, ističe za „Alo!“ da farmeri već godinama upozoravaju na opasnost od stoprocentnog uvoza mleka.

- Čak su nam nedavno i otkupljivači smanjili cenu, a mi nemamo mehanizam da se branimo od takvih stvari, pa rade šta hoće. Nama pak 2,5 dinara po litru mleka uopšte nije malo jer nam nijedan jedini input nije umanjen, a ne daju nam ni subvencije. Situacija je zaista tragična - upozorava Mačković.
On dodaje da ozbiljni farmeri koji bi da ulažu u proizvodnju to nisu u mogućnosti jer su već prezaduženi.

- Bojim se da ćemo imati sve manje uzgajivača krava, jer mnogi već sada iz straha rasprodaju krave. Sve dok nije bio odobren neograničen uvoz mleka, mi nismo imali viškove, a sada nam ostaje toliko da ne znamo šta s njim da radimo - napominje Mačković.

Alarmantno  stanje: Krava će  biti sve manje

Alarmantno stanje: Krava će biti sve manje | Foto: Emil Čonkić


Da je stanje alarmantno, kaže za „Alo!“ i uzgajivač krava Josip Dulić.
- Država bi konačno mogla da stane u našu zaštitu. Godinama unazad se krajnje neodgovorno ponašaju prema poljoprivrednicima, a nama je izuzetno teško. Neki još i opstaju, bože pomozi, ali većina je na ivici egzistencije i u gadnoj nevolji - poručuje Dulić.

Agrarni stručnjak Vojislav Stanković ističe da je mleko najosetljiviji proizvod jer obezbeđuje najjeftinije proteine, a čak 2,5 miliona stanovnika poseduje bar jednu kravu.

- Bojim se da će sada veliki broj odgajivača odustati i da će nam se broj krava desetkovati.

Treba videti sa Evropskom komisijom da se uvede, ne prelevman, koji je vremenski ograničen, već carine. Verujem da bi to bilo moguće - kaže Stanković.

Šteta tri milijarde!


Uz dramatične posledice po budućnost srpske poljoprivrede, jednostrana primena sporazuma značajno je oštetila i budžet Srbije zbog smanjenje prihoda od carina. Prema oceni stručnjaka, samo po tom osnovu, poredeći prihode od carina u budžetu iz 2008. i svih kasnijih godina, državna kasa je već oštećena za dve i po milijarde evra, a do kraja 2015. šteta će premašiti čak tri milijarde evra.

Porazna statistika

Lošu sliku najbolje dočarava podatak da je, prema podacima Carine, u prošloj godini u Srbiju uvezeno čak 349.957 živih tovljenika, ukupne vrednosti oko 48 miliona evra! Najviše ih je stiglo iz Mađarske i Hrvatske, a čak 35.000 tona tog mesa je treće kategorije. Takođe, od početka godine do 1. maja uvezeno je 2.700 tona mleka, mleka u prahu i sireva, dvostruko više nego lane.

Poslednji komentari
  • Voja Vreme: 23.05.2015 17:20h

    Ovu zemlju poslednjih 20 god vode retardi.

  • vilim Vreme: 23.05.2015 17:46h

    oni pre potpisali loše ugovore,ovi danas i zadnje tri godine plačaju malo ne ispravljaju,nego im odgovara da svale na one od pre,trebali ste pre tri godine početi raditi a ne ovako da nekazem šta

  • gagisa Vreme: 23.05.2015 20:12h

    nije to tako davno bilo kad su experti unistili srbiju naka odgovaraju to je pravda ali lopovi tesko budu kaznjeni

  • brka Vreme: 23.05.2015 20:12h

    Ako neko misli da Seljak moze da drzi stoku iz ljubavi grdno se prevario'Ako nikome ne treba poljoprivreda ugasimo je ima mozda drugi grana privrede gde mozemo'

  • leo Vreme: 23.05.2015 20:18h

    Pa zar tetkinog krojaca nema ko da hapsi raspisite crvenu interpolovu poternicu i dati tu dve krave i imanje da zivi od tih krava da vidi sta je muka dzukela ojadio ovaj narod nakrao za tri zivota i izbegao u evropu na vreme sada mora biti hapsenja

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP