Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZ OBJAŠNJENJA

Zbog greške 200 policajaca penziju čeka već šest meseci!

Autor: Novosti | 01.09.2014 - 23:56:00h | Komentara: 1

Oko 200 bivših policajaca sa Kosova i Metohije, penzionisanih uredbom Vlade Srbije iz decembra 2013. godine, već nekoliko meseci žive bez primanja. Za sve to vreme oni nisu dobili ni objašnjenje zašto su izuzeti sa spiska za isplatu.

Šetnja: Teško da bi ova tri beogradska policajca mogla da stignu nekog lopova

Ilustracija | Foto: Rajko Ristić 

Briselskim sporazumom definisano je da Srbija ne sme da ima pripadnike policije na teritoriji Kosova. Njih 1.200 je tom prilikom penzionisano.
Međutim, dve stotine njih iz Policijske uprave Gnjilane ni posle nekoliko meseci nisu primili ni dinara, dok ostali, zbog žalbe koju su uputili Upravnom sudu, primaju do okončanja postupka penziju u vrednosti od 60 odsto plate.
"Jedino objašnjenje koje smo do sada dobili je da iz naše policijske uprave dokumentacija nije na vreme prosleđena i da smo zbog toga ostali bez primanja", kaže Predrag Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata policije.
U PIO fondu objašnjavaju da ne postoji situacija u kojoj oni mogu da odbiju isplatu penzionerima nešto što im po zakonu pripada.
"Ovde se ne radi o bilo kakvom odbijanju Fonda. Mi smo donosili rešenja i uredno isplaćujemo penzije za sve policajce po pomenutoj Uredbi Vlade, a na osnovu spiskova koje nam dostavlja MUP. Odgovorno tvrdimo da smo apsolutno ažurni u postupanju po ovoj Uredbi, a 198 zahteva koje smo dobili uz spisak od 25. avgusta su u postupku donošenja rešenja", kažu u PIO.
Penzionisani policajci su se, kako tvrde, najpre žalili Vladi Srbije, a kada ih je ona odbila oni su prinudno penzionisani. Nadaju se da će Upravni sud, kome su se obratili, presuditi ipak u njihovu korist. Sud ima rok od dve godine da donese presudu.
Samo prijavljeni na Kosovu
Briselskim sporazumom je dogovoreno da Srbija neće imati policajce koji su zaposleni na Kosovu, što je detaljnije utvrđeno i uredbom Vlade iz decembra 2013. godine. Interesantno je da su svi oni su još od Kumanovskog sporazuma radili u Srbiji, a na Kosovu su samo bili prijavljeni.
Poslednji komentari
  • miki Vreme: 02.09.2014 07:04h

    Idu u penziju sa 40-50 godina i još se bune a mi ostali čekamo 65 god, života i bez primanja smo 15 godina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP