Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ILIĆ I DAČIĆ DANAS ODLUČUJU O SUDBINI ZAPISA

Zbog hrasta će i EU da reaguje?!

Autor: Ružica Kantar | 09.07.2013 - 00:00:00h | Komentara: 11

Srbija bi mogla da dobije packe od Evropske unije ukoliko bi se odlučila na seču hrasta, starog više od šest vekova, koji se nalazi u selu Savinac na trasi autoputa Beograd-Preljina na Koridoru 11!

I radnici  beže od hrasta

I radnici beže od hrasta

Kako “Alo!” saznaje već za danas su zakazani sastanci u Ministarstvu građevine i kod premijera Ivice Dačića na kojima bi trebalo da bude doneta odluka o daljoj sudbini hrasta. Naš izvor napominje i da je zasad najizvesnija opcija da će drvo biti premešteno na drugu lokaciju, kao što je, predložio ministar Velimir Ilić.


Čik da ga neko poseče!


Inače, ovaj hrast predstavlja verski zapis zbog čega meštani veruju da će doneti zlo i prokletstvo onome ko ga poseče.
- Meštani se plaše da će ovaj autoput biti baksuzan za vozače. Kada sam bio mlad pričalo se da je čovek koji je posekao zapis dobio karcinom na glavi koji ga je vrlo brzo i uništio - priča za predsednik Mesne zajednice Savinci Miliša Nikolić, koji dodaje da čak radnici iz Azerbejdžana koji izvode radove i koji su muslimanske veroispovesti odbijaju i da se približe hrastu.

Naime, nevladine organizacije i udruženja koja se bore da sačuvaju ovaj istorijski i kulturni spomenik upozoravaju da je zaštita životne sredine Evropi na prvom mestu, te da s toga pomno prati da li zemlje kandidati poštuju EU propise i direktive!

- U EU važi pravilo da se nikada ne sme narušavati životna sredina bez obzira na to kakvi su megalomanski projekti i infrastrukturni poslovi u pitanju. Seča drveća koje je staro koliko i ovo u selu Savinac, kod Gornjeg Milanovca, kažnjivo je zakonom - upozorava za “Alo!” Mila Vujić iz NVO „Evropski pokret“, koja napominje da konstantno dobija pisma podrške od strane međunarodnih organizacija.

Prema njenim rečima, ukoliko bi hrast bio isečen Srbija bi mogla da se nađe u problemu kada Evropa bude radila revizuju poštovanja direktiva u vezi sa zaštitom životne sredine.

Ivan Karić iz „Zelenih Srbije“ kaže da je hrast, ispred kojeg su još Turci klečali, relikt starih evropskih šuma koje više ne postoje u Evropi i da zbog svoje drevnosti ima istorijske, kulturne i tradicionalne vrednosti.

- U EU prirodni kapital ima najvišu vrednost, dok u Srbiji koja želi da postane članica o tome se uopšte ne razmišlja. Strašno je da je projekat Koridora 11 menjan nekoliko puta, i to iz mnogo manjih razloga, a država ne želi da pomeri trasu desetak metara, zbog važnog istorijskog relikta - zaključuje Karić za naš list.

Nadležni još ćute

Na pitanja šta će biti s hrastom koji je digao na noge javnost i udruženja za zaštitu životne sredine juče do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore od ministra Velimira Ilića niti od potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Ilić je, podsetimo, nedavno izjavio da će se hrast sačuvati i presaditi na drugo mesto, dok je Vučić rekao da treba da se oslobodimo “palanačkog duha”.

Poslednji komentari
  • biki Vreme: 09.07.2013 07:03h

    Nema premestanja, a kamoli da se posece stablo ! Velja u Aca treba da paze sta misle, pricaju i rade !

  • Jeremija Vreme: 09.07.2013 07:56h

    Mali Staljin je povukao liniju i to je gotovo...dzabe se koprcate

  • СВЕТЛАНА Vreme: 09.07.2013 08:34h

    Ово са храстом-Записом се намерно ради да би неко променом трасе узео још милион евра у свој џеп! Размислите ко би то могао да буде. Конкурс је отворен!

  • tihivuk Vreme: 09.07.2013 08:42h

    Bruka i sramota !? ONI nevide nista sem istorijske pljacke i procenta koji mogu da "maznu". Vazno im je da svi koridori i kojekakvi tenderi vode delom i u NJIHOV dzep. Zalosno je da EU treba da se bavi njihovom prokletinjom i slepilom?

  • Stevan Vreme: 09.07.2013 11:21h

    Silni spomenici poruseni su u Srbiji,kao sto su crkve i manastiri.Silne ljude pobise bez milosti.Gde su tada bile te "packe"?Sujeverje nas kosta i kostace nas.Ako moze to drvo neka se premesti pa sta bog da.Ako je tako mocno prezivece.I,dali mi mozemo bilo sta da uradimo bez te evropske unije u koju jos nismo ni usli a verovatno i necemo skoro.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP