Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADNICI HI “ŽUPA” NASTAVILI ŠTRAJK GLAĐU

Zbog iscrpljenosti tražili medicinsku pomoć (FOTO)

Autor: S. Milenković | 14.07.2013 - 15:50:00h | Komentara: 0

Grupa od 28 radnika Fabrike kalijumove hemije i Službe obezbeđenja HI “Župa” nastavili je štrajk glađu započet u četvrtka popodne. Zbog iscrpljenosti većina radnika je u nedelju prebačena u Službu hitne pomoći odakle su se, pošto su primili terapiju, vratili u krug preduzeća.

Radnici dobili medicinsku pomoć

Radnici dobili medicinsku pomoć

Štrajk su započela četvorica radnika Kalijumove hemije u četvrtak a u petak su im se pridružile kolege iz Službe obezbeđenja tako da se u štrajku nalazi 28 radnika među kojima ima i dijabetičara i srčanih bolesnika.

- U nedelju smo, zbog iscrpljenosti, većinu štrajkača prebacili u Službu hitne medicinske pomoći gde su pregledani i gde im pružen odgovarajući tretman. Svi radnici su se kasnije, na svoj zahtev, vratili u "Župu". Nisu životno ugroženi, ali su iscrpljeni – kazali su nam u kruševačkoj Hitnoj pomoći.
Osnovni zahtev štrajkača je isplata pet minimalnih plata odnosno 100.000 dinara po radniku.Radnicima "Župe", kojih ima 330, duguju se 24 plate a od početka ove godine primili su samo dve plate, nemaju para da dolaze na posao i najavljuju da će od utorka krenuti sa samopovređivanjem ukoliko se njihovim zahtevima ne izađe u susret.
- Za 170 radnika koji su radno angažovani ponudila sam isplatu po 10.000 dinara dok je onima koji su na plaćenom odsustvu ponuđeno po 5.000 dinara ali zaposleni to nisu želeli da prihvate.Tražili smo i subvenciju od države ali bez uspeha - objašnja Snežana Stojković, direktorka HI "Župa".
Pored isplate pet minimalnih zarada štrajkači, koje podržavaju i ostali zaposleni, zahtevaju obezbeđivanje novca za socijalni program, podržavljenje profitabilnih delova fabrike i ubrzanje privatizacije.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP