Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEŠTANCI OSTAJU BEZ KROVA NAD GLAVOM

Zbog izgradnje obilaznice, biće srušeno 156 kuća

Autor: Večernje novosti | 28.01.2015 - 11:32:00h | Komentara: 4

Oko 250 meštana, kojima neće biti srušen dom, ostaće "zarobljeno" između pruge i auto-puta.

Bager

Bager

Zbog najavljenih radova na izgradnji dela obilaznice oko Beograda, 156 kuća u naselju Leštane biće srušeno. Zbog najave radova, neizvesna je sudbina više od 500 žitelja ovog dela opštine Grocka.

Izgradnjom obilaznice, preseći će se pet ulica u Leštanima, pa pored ovih 500 ugroženih žitelja, kao na ostrvu naći će se još 250 građana, okruženih autoputem i prugom.

Prema rečima meštana projektanti buduće saobraćajnice, koja će spojiti Bubanj potok i Pančevo, nisu ni izlazili na teren, već su iz kancelarije crtali buduću mapu autoputa.

"Crni" spisak

U centru Leštana, na zgradi mesne zajednice, okačena su dva velika spiska. Na jednom se nalazi 86, a na drugom 70 imena. Reč je o domaćinima porodica, čije su kuće predviđene za rušenje.

Meštani, gorko u šali govore da liči na spisak za odstrel, kao onaj iz 1941, kad je u tadašnje selo Leštane došla kaznena nemačka jedinica.

Najveći broj kuća nema građevinsku dozvolu, iako su vlasnici decenijama pokušavali da ih legalizuju. Za "parče papira" izborilo se svega 35 porodica i oni će dobiti naknadu za zemljište i nekretninu. Preostale familije strepe, ne mogu da dobiju novac za svoje kuće, pa se u 121 domaćinstvu sa zebnjom čeka odluka države i grada.

Preko mesne zajednice, a uz podršku Opštine Grocka, meštani su nadležnim ministarstvima, gradskim ustanovama, gradonačelniku i predsedniku skupštine grada, pisali peticiju protiv Nacrta plana detaljne regulacije za autoputsku i železničku obilaznicu. Odgovor nikada nisu dobili.

među žiteljima Leštana, zebnja je prisutna na svakom koraku. Mnogi tvrde da ih je prevarila država. Kažu, kada su zidali nekretnine, predstavnici tadašnjih vlasti, su ih nagovarali da to rade u brdu, da bi izbegli trasu obilaznice.

Pored meštna Leštana, razloga za brigu ima i desetak porodica iz Boleča i Ritopeka, jer se na trasi buduće autostrade nalaze i njihove kuće.

Poslednji komentari
  • Izlazeizbacen Vreme: 28.01.2015 12:15h

    Po obicaju se pravimo ludi.. Za ovaj projekat se zna vec 30 godina, a zemljiste je vecim delom odavno privedeno nameni... Zalim ljude koji ce morati da promene mesto boravka, ali ZNALO se da ce tu biti put i pruga jos od usvajanja GUP-a poznih 70-ih godina. Zasto su zidali bez DOZVOLE-na divlje ? Da su trazili dozvolu, saznali bi na vreme i gradili bi kuce na drugoj lokaciji. Dovoljno je bilo traziti izvode iz katastra o vlasnistvu...Neko ih je dobrano prevario, ali su i sami krivi..

  • milovan Vreme: 28.01.2015 12:36h

    Zamisli zbog nelegalnih kuca sada treba legalno pomeriti put I prugu?? Pa ovo ima samo u Srbiji. I jos su ti koji neplacaju dozvole navodno u pravu.Ma treba ih sve oterati na robiju a kuce im porusiti bez dinara nadoknade. Onda bise naucili pameti I nitko vise nebi gradio bez dozvole. Jedanput se vec mora preseci.Uvek neposteni u SRB bolje prodju od postenih gradjana.

  • obicancovek Vreme: 28.01.2015 14:06h

    Поштована господо, ови грађани Лештана су тридесет и више година плаћали порез на имовину и порез на грађевинско земљиште, а дозволе им нису издате јер је се ,,наканадно испоставило'' да то није грађавинско земљиште. Друго траса тих година није била планирана ту већ трасом садашњег Кружног пута, али је померена да иде преко кућа јер су на Кружном путу фирме неких моћнијих и важнијих од обичних грађана. Када износите тако оштре осуде и предлоге мало се боље информишите.

  • izlazeizbacen Vreme: 28.01.2015 17:17h

    G. Obican covek, razumem Vasu srdzbu zbog propusta opstinara u proteklih 30 i vise godina, ali predlazem svim ugrozenim gradjanima da pogledaju Urbanisticke planove grada za poslednjih 30 pa i 50 godina. Taj most i obilaznica su projektovani u sklopu zeleznickog cvora PROKOP jos davnih 70-ih godina... I za Vas info.. Prvi planovi zeleznicko-drumskog mosta "Vinca" postoje od 1937-8 g. Od 1980. nije menjana osnova trase kroz Lestane i Vincu, Tu Vas je neko slagao da bi sebe opravdao. U poslenjih 10 god. vise puta je plan publikovan u medijima, i na internetu... Meni je zao ljudi, ali ZAR SE KUCA ZIDA NA- "Rekao mi covek" ????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP