Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

Zbog mahinacija Fond za razvoj kažnjen sa 2,1 milion!

Autor: Ivan Ninić | 29.05.2013 - 23:23:00h | Komentara: 11

Postupajući po prijavi Državne revizorske institucije (DRI) i optužnici za privredni prestup niškog Osnovnog javnog tužilaštva, Privredni sud u Nišu je zbog kršenja propisa novčano kaznio Fond za razvoj Republike Srbije i odgovorna lica u toj instituciji, otkriva „Alo!“.

Direktorka fonda  Slađana Backović kažnjena je sa  20.000 dinara

Direktorka fonda Slađana Backović kažnjena je sa 20.000 dinara | Foto: K. Kamenov

Prvostepenom presudom koja je doneta krajem prošle godine, Fond za razvoj, čije je zvanično sedište u Nišu, kažnjen je sa 2,1 milion dinara. Takođe, bivša direktorka fonda Olivera Božić kažnjena je sa 10.000 dinara, aktulena direktorka fonda Slađana Backović sa 20.000 dinara, a šefica računovodstva ove institucije Miljka Manojlović sa 60.000 dinara. Kazne su izrečene zbog kršenja Zakona o računovodstvu i reviziji, nakon što je početkom 2012. godine, DRI inicirao pokretanje sudskog postupka gde ne kriju zadovoljstvo sudskim epilogom.


- DRI je ukazao na nezakonito poslovanje, što je sud tokom postupka i utvrdio, donoseći osuđujuću prvostepenu presudu. Tom činjenicom DRI je zadovoljan - kažu za „Alo!“ u toj instituciji navodeći da o visini kazne odlučuje sud, na osnovu određenih parametara i da na to oni ne mogu da utiču. U presudi u koju je „Alo!“ imao uvid piše da su Fond za razvoj i odgovorna lica kažnjeni između ostalog zbog toga što na bazi verodostojne dokumentacije nisu popisali vrednost imovine, date kredite i potraživanja od 141 milijardu dinara.

Bivša  dirketorka  fonda Olivera  Božić kažnjena  je sa 10.000  dinara

Bivša dirketorka fonda Olivera Božić kažnjena je sa 10.000 dinara

Takođe, bez saglasnosti Vlade Srbije izvršena je dokapitalizacija Fonda za razvoj konverzijom pojedinih kreditnih potraživanja u kapital fonda u vrednosti od 449,6 miliona dinara. Sud je utvrdio, i to da za odobrene kredite sektorima privrede i poljoprivrede tokom 2010. godine u fondu nisu obračunate kursne razlike u iznosu od 5,2 milijarde dinara. Prema navodima iz obrazloženja presude, nadležni su u poslovnim knjigama fonda netačno prikazali vrednosti sudskih sporova, dok je iznos od 850 miliona dinara netačno prikazan kao sopstveni prihod fonda u 2010. godini.

„Fond je odobravao kredite suprotno programima i propisima, za dospele kredite nije vršio prinudnu naplatu aktiviranjem instrumenata obezbeđenja urednog vraćanja kredita kojima je raspolagao, a za jedan broj kredita vršio je odlaganje ugovorenog roka otplate čime je isti produžavan suprotno programima fonda“, piše u izveštaju DRI koji nije dao pozitivno mišljenje o radu fonda za 2010. Indikativno je da je pre DRI fond kontrolisala komercijalna revizorska kuća, koja nije uočila bilo kakve nepravilnosti.

Backovićeva: Žalbeni postupak u toku!


Aktuelna direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović nije želela da prokomentariše presudu Privrednog suda u Nišu, uz obrazloženje da je reč o sudskoj odluci koja još uvek nije pravosnažna.
- U toku je drugostepeni postupak pred Privrednim apelacionim sudom u Beogradu. Komentarisanje nepravosnažne presude bilo bi bespredmetno i predstavljalo bi prejudiciranje sudske odluke - kaže ona za „Alo!“. Inače, žalbu na presudu Privrednog suda u Nišu uložilo je i niško Osnovno javno tužilaštvu, nezadovoljno visinom kazni koju je sud izrekao odgovornim licima iz Fonda za razvoj.

Poslednji komentari
  • Mima Vreme: 30.05.2013 07:44h

    Gospode ,pa ovo je smejurija. Maznule po 10-20 miliona a kažnjene po 10 i 20 hiljada dinara. Svaka čast sudovima,odlična motivacija da krade svako ko ima priliku za to.

  • miki Vreme: 30.05.2013 08:01h

    Ovi revizori zasmejavaju narod svojim nalazima. Oni traže nešto a mole boga da ne nađu. Znaju oni gde stvarno ima problema i gde treba da zagrebu ali ne smeju da ne izgube posao.

  • ljubisa Vreme: 30.05.2013 09:18h

    Ima li kradja od strane odgovornih i ostalih lica ili se radi samo o krsenju propisa?

  • ivica Vreme: 30.05.2013 10:02h

    Kakv ironija,proneveris 200000evra a platis 100evra kazne LEPOTAAAAAAAAAAAA

  • Ivan Vreme: 30.05.2013 10:43h

    Kakav apsurd! Prvo državna institucija ošteti budžet RS,a onda plaća kaznu iz tog istog budžeta! Kazne od 100 i 200 EUR onim manekenkama za zlatne kajle su toliko smešne, da je prosto žalosno!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP