Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DESETORO UHAPŠENO ZBOG SUMNJE DA SU OŠTETILI BUDŽET ZA 320 MILIONA €

Zbog malverzacija sa zemljištem
biće saslušana i Ivana Dulić Marković!

Autor: B. J. - S. V. | 19.02.2013 - 23:30:00h | Komentara: 8

Pripadnici policijske radne grupe uhapsili su juče 10 osoba osumnjičenih da su nezakonitim prisvajanjem 327 hektara državnog zemljišta u okolini Novog Sada oštetili budžet Srbije za 320 miliona evra.

Da li je znala za mahinacije sa zemljištem?: Ivana Dulić Marković

Da li je znala za mahinacije sa zemljištem?: Ivana Dulić Marković | Foto: RAS

Za organizatorom grupe Slobodanom Šćekićem (51), vlasnikom preduzeća “Sloga” iz Kaća, koji je napustio zemlju 15. decembra, intenzivno se traga, a u istrazi malverzacija ove grupe na saslušanja će biti pozvani i ministri poljoprivrede iz tog perioda Ivana Dulić Marković i Goran Živkov, kadrovi URS-a, zatim Daniel Petrović, tadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu, i već pritvoreni bivši ministar Saša Dragin, koji je u to vreme bio Petrovićev zamenik, inače kadrovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, odnosno Demokratske stranke.


Devet Novosađana, jedan Beograđanin

U akciji su privedeni Bratislav Uzelac (53), sudski veštak, Jasmina Nikolić (55), predsednica Nadzornog odbora “Sloge”, Aca Ilijevski (53), savetnik Republičkog javnog pravobranioca, Nikola Jakšić (69), bivši službenik Ministarstva poljoprivrede, zatim pravnici Stevan Boruš (60) i Milutin Ždera (60), geodetski referent Nemanja Novakov (36), sve troje iz Službe za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda Novi Sad (RGZ), ali i Mirjana Milošević (57), predsednica komisije za izlaganje podataka RGZ, član komisije Svetlana Oluški (66) i Jovana Vladisavljeva (55), član stručnog nadzora ove komisije. Svi su osim Jakšića, koji je priveden u Beogradu, uhapšeni u Novom Sadu.

- Šćekić je otišao preko graničnog prelaza Horgoš i proveravaju se saznanja da je otputovao u Ameriku, dok Daneta Čankovića (56), direktora “Sloge”, nismo priveli jer je trenutno bolestan i ima upalu pluća. Njih dvojica su, međutim, na krivičnoj prijavi uz 10 ljudi koji su se našli iza rešetaka, među kojima su i savetnik republičkog javnog pravobranioca, sudski veštak, službenici Ministarstva poljoprivrede, katastra i geodetskog zavoda, i koji su vlasnicima “Sloge” omogućili mahinacije. Njihovo hapšenje je, međutim, samo vrh ledenog brega, jer se sumnja da zloupotrebe ovih razmera nisu mogli da izvrše bez amina viših instanci, ali i onih na pokrajiniskom i gradskom nivou - kaže naš izvor u vrhu MUP-a.

Grupa je u periodu od juna 2005, kada je i društveno preduzeće “Sloga” privatizovano, do danas, raznim mahinacijama omogućila Šćekiću da prisvoji 327 hektara zemljišta, inače svojine Republike Srbije. Oni su sačinjavali potvrde, dokumentaciju sa neistinitim sadržajem i elaborate o razgraničenju poljoprivrednog zemljišta kojima je prikazano da je “Sloga” stekla pravo na korišćenje ovog zemljišta, a koji su potom korišćeni u raznim postupcima pred državnim organima.

Pobegao iz zemlje: Slobodan Šćekić

Pobegao iz zemlje: Slobodan Šćekić

Reč je o zemljištu u katastarskoj opštini “Novi Sad 3”, koja se danas nalazi potpuno u građevinskom rejonu, i to između Koridora 7 i Koridora 10, gde je minimalna početna cena kvadratnog metra zemljišta 100 evra. Republičko javno tužilaštvo istragu o ovom slučaju naložilo je još u julu 2008, kada je protiv vlasnika i direktora “Sloge” krivične prijave podneo Novak Marić, vlasnik preduzeća „Građevinar NS“. On je priložio i izvode iz zemljišnih knjiga koji pokazuju da je “Sloga” u junu 2006. godine uknjižila vlasništvo nad 327 hektara zemljišta koje je zapravo pripadalo samom Ministarstvu poljoprivrede, odnosno koje je imalo pravo raspolaganja njime. Da smejurija bude veća, “Sloga” je potom to isto zemljište preprodavala privatnim firmama, ali i Gradskom zavodu za izgradnju grada Novog Sada, odnosno samoj državi.

Umešani i viši funkcioneri
Direktor policije Milorad Veljović juče je napomenuo da će i povodom zloupotreba u ovoj privatizaciji biti ispitani ne samo Saša Dragin nego i drugi viši funkcioneri koji su umešani.

Poslednji komentari
  • Zrenjanin, grad bez kriminala Vreme: 20.02.2013 08:22h

    Odmah da se učlanite svi u SNS i postanete neki ministri, ako mislite da ne budete osudjeni kao moj ministar poljoprivrede.Svi ste bili kriminalci, radili lsa kriminalcima, jedino je on radio sa poštenim svetom.Sva nejgova grupa od 6 jarana je oslobodjena, bili pošteni,časni i vredni i evo ih svi u SNS..Svi uhapešni, jedino u Zrenjaninu nema nikoga za privodjenje,med i mleko...

  • dud Vreme: 20.02.2013 08:57h

    ova gospodja bi trebali i da odgovara zbog uvodjenja i propagiranja GMO.

  • gacikus Vreme: 20.02.2013 09:30h

    PA GDE SAMO DULIĆE DA SASLUŠAVATE ,ILI IM JE TO U KRVI

  • poznavaoc Vreme: 20.02.2013 12:38h

    Samo napred.Ima toga u svim opštinama u Vojvodini a i šire.Nesmete da prekinete,to bi značilo da su se mnogi izvukli, lukavo se smešili ,kako su pametni i nedodirljivi.

  • Milan Vreme: 20.02.2013 16:18h

    Ja sam uveren da će ona da plače.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP