Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLEDICE

Zbog poplava biće skuplje voće i povrće!

Autor: Blic | 19.05.2014 - 20:10:00h | Komentara: 0

Zbog poplava će ove godine, za najmanje 20 odsto, biti skuplje sve voće i povrće, zimnica i med, dok cene mesa ne bi trebalo da se menjaju, procenjuju za „Blic” proizvođači i stručnjaci.

Šteta na njivama sigurno će se meriti milionima evra, ali Srbija neće gladovati, poručuju naši sagovornici. Poplave nisu uništile znatne površine zasada kukuruza, šećerne repe i suncokreta, jer ih je najviše u Vojvodini, pa ne treba očekivati skuplji šećer, ulje i brašno, ali ni meso. Ipak, voda je potopila desetine plastenika i stotine hektara zasada jagode, lubenice, krastavaca, paradajza, luka...

Povrće

Povrće će biti skuplje | Foto: freedigitalphotos.net

 Kiše od preko 100 litara po kvadratu dnevno uništile su i zasade maline, kupine i borovnice, pa bi voće i povrće koje smo do sada izvozili ove godine moglo da bude luksuz.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić ocenjuje da su poplave najviše uništile rane vrste voća i sve povrće, uključujući i zasade u plastencima.
- Sve to će biti skuplje, ali je sada teško proceniti koliko. Sigurno je i da će nove kulture, poput paradajza i paprike, kasniti sa zrenjem jer potopljeno zemljište treba obnoviti. Biće manje i meda jer su pčelari izveli pčele na bagrem pored reka i potoka, pa su mnoge košnice potopljene - kaže Ševarlić. 
Vaso Lekić, vlasnik kompanije “Fudlend”, očekuje oskudniju i manje kvalitetnu ponudu voća i povrća, i napominje da to znači i skuplje džemove, sokove i ostale prerađevine.
- Sledeće nedelje očekujemo pravu sliku o šteti, a tada ćemo znati i eventualno nove cene. Ako voće i povrće poskupi od 20 do 30 odsto, što nije nemoguće, za desetak odsto bi bili skuplji i gotovi proizvodi - kaže Lekić. On napominje da bolesti na voću i povrću treba očekivati i posle kiše, a da bi to mogao da bude takođe udarac na cene.
Iz Privredne komore Srbije poručuju da će snabdevanje Srbije hranom u narednom periodu biti stabilno, ali da se može očekivati smanjenje izvoza. 
- Najviše su stradali kukuruz, soja i suncokret, te jagode, maline, kupine, kao i sve vrste povrća. Stanje pšenice moguće je proveriti tek narednih dana - kažu u PKS.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP