Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NADLEŽNI U MUZEJU NIKOLE TESLE ŠOKIRANI

Zbog "satanizma" bi da sele Teslinu urnu?

Autor: B92 | 08.06.2015 - 21:44:00h | Komentara: 0

Na dnevnom redu gradske skupštine bila je odluka o podizanju spomenika Nikoli Tesli, ali bez stare priče o preseljenju urne velikog srpskog naučnika nije moglo.

Urna velikog srpskog  naučnika se iz  muzeja seli u  portu hrama  Svetog Save?!

Urnu velikog srpskog naučnika bi da isele zbog satanizma?! | Foto: Aleksandar Stanković

Kao jedan od razloga za premeštanje urne navedeni su "satanistički obredi koji se održavaju u Muzeju Nikole Tesle", a na to je za govornicom ukazao predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.
- U pitanju je inicijativa patrijarha zbog satanističkih obreda u tom muzeju, ako me već terate da kažem istinu..., rekao je Nikodijević.
"Isprovocirani" predsednik gradske skupštine je rekao da je opozicija raspravu odvela u pogrešnom smeru. Ipak, posle nepromišljeno izgovorenih reči, Nikodijević se pravdao.
- Za govornicom možete da upotrebite i grublje reči, da u afektu kažete bilo šta. Sada, kada biram reči, kažem da to nije u skaldu sa duhovnošću, tradicijom i pravilima koje nalaže hrišćanstvo, rekao je Nikodijević za B92.
Nikodijević je potom pokušao da objavni da li su predstavnici SPC na sastanku s gradskim vlastima, insistirajući na preseljenju Tesline urne, svoju inicijativu, između ostalog, obrazložili satanističkim obredima.
- Da li je to satanizam ili ne? Ja se ne razumem, nisam vernik, nisam stručnjak za religiju. Oni kažu da nije u skladu s tim. Možda je satinizam grub način za reći, ali oni kažu da se to koristi na nedostojan način, kaže Nikodijević i navodi da su mu to rekli "predstavnici SPC", rekao je Nikodijević.
Nadležni u Muzeju Nikola Tesla bili su šokirani posle ovih izjava.
- Ovde postoji služba koja 24 časa obezbeđuje muzej. Muzej funkcioniše na dostojanstven način. Kao i svi ostali eksponati, urna se čuva i dostojanstveno tretira, po najvišim standardima, rekao je direktor muzeja Branimir Jovanović.
Nikola Tesla će dobiti spomenik na platou ispred Hrama Svetog Save. U gradskoj vlasti negiraju da takva odluka predstavlja pokušaj da se na mala vrata urna velikog srpskog naučnika preseli baš tamo.
- Nikakvi tajni prolazi unutar spomenika, nikakva kutija u koju ide urna ne postoje. Na čelu odbora za podizanje spomenika je patrijarh. Ne možete njega da optužite da vara odbornike, kaže Nikodijević.
U Muzeju ponavljaju da o inicijativi za premeštanje posmrtnih ostataka treba ozbiljno razmišljati i razgovarati dok se ne postigne konsenzus na nacionalnom nivou.
- Po mom mišljenju, nacionalni interes je da nema ovakvih senzacionalnih priča. Nema smisla, loše se odužujemo Tesli, kaže Jovanović.
Rad komisije koja treba da odluči gde će biti mesto Tesline urne nije oročen. U njenom sastavu su članovi Skupštine grada, SPC i SANU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP