Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SINDIKALISTI NAJAVILI

Zbog smanjenja plate za 33 odsto totalni štrajk!

Autor: R. Ć./Agencije | 20.03.2015 - 14:10:00h | Komentara: 1

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je danas da su prosvetni radnici koji su bili u štrajku dobili umanjene zarade za februar zbog čega će u ponedeljak, 23. marta, radikalizovati štrajk potpunom obustavom nastave.

Protest prosvetara

Protest prosvetara | Foto: Oliver Bunić

Ona je agenciji Beta rekla da su zarade umanjene do 33 odsto i da to zavisi od direktora, školske uprave, odnosno toga gde se škola nalazi.
Ministar prosvete Srđan Verbić ranije je uputio dopis direktorima škola kojim se traži umanjenje zarada nastavnicima koji su tokom štrajka održavali skraćene časove.
Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) saopštio je, takođe da će u ponedeljak, 23. marta, stupiti u jednodnevnu obustavu rada ukoliko  prosvetnim radnicima koji su u štrajku budu isplaćene umanjene
zarade za februar.

ČAČANI BEZ PLATA

Zaposleni u čačanskim školama juče, kad i ostali, jer su direktori odbili da Ministarstvu dostave liste sa umanjenim zaradama nastavnika i profesora koji su u štrajku, saznaje "Alo". 

Oni će u ponedeljak protestovati ispred školske uprave u Čačku, a direktorima je jutros ponovo stigao dopis, u kome se zahteva da dostave korigovane liste sa umanjenim zaradama štrajkača, kako bi im plate bile isplaćene.

U saopštenju SRPS navodi se da se štrajk prosvetnih radnika, koji je počeo 17. novembra 2014. godine sa minimum procesa rada, nastavlja i dalje.
Dodaje se da u Zakonu o osnovnoj školi, kao i Zakonu o srednjoj školi, ne postoji odredba kojom se za vreme štrajka u kome je obezbedjen minimum procesa rada, smanjuje zarada.
Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ranije je više puta rekao da je umanjenje zarada nastavnicima zbog štrajka po zakonu.
"Ukoliko se odbijanje od plate nastavi i prilikom isplate prvog dela martovske plate (6. aprila), Predsedništvo SRPS-a će odlučiti o daljim vidovima radikalizacije štrajka", navodi se u saopštenju tog sindikata.
Predstavnici USPRS i Sindikata radnika u prosveti Srbije zatražili su 17. marta na protestu u Beogradu, između ostalog, i održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o situaciji o obrazovanju.
Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su ranije sa Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka i okončali štrajk u kojem su prethodno učestvovali.
Poslednji komentari
  • miki Vreme: 20.03.2015 21:06h

    Ovi iz Čačka su ludi, uvek oni isteruju pravdu i samo da su protiv

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP