Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA!

Zbog štrajka, lišavaju đake pripreme za malu maturu!

Autor: Tanjug | 25.03.2015 - 11:33:00h | Komentara: 1

Ministar prosvete Srđan Verbić okarakterisao je danas kao sramnu odluku članova Unije sindikata prosvetnih radnika da u okviru radikalizacije štrajka ne drže pripreme dece za malu maturu.

Mala matura

Unija je jedan od dva sindikata koji su u štrajku duže od četiri meseca | Foto: Aleksandar Stanković

 
- Međutim, moramo da završimo školsku godinu na najbolji mogući način i da omogućimo nastavak školovanja - rekao je ministar novinarima na sastanku u Uniji poslodavaca, gde se raspravljalo o planu upisa u srednje škole.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je juče ministra prosvete da razmotri trenutnu situaciju u školama, uz otpočinjanje konstruktivnih pregovora i najavila tužbe protiv direktora škola koji su, kako kažu, sledili "nezakonitu naredbu Ministarstva prosvete i nastavnicima u štrajku smanjili platu".

Unija je jedan od dva sindikata koji su u štrajku duže od četiri meseca, a iz te asocijacije poručuju da nastavnici u štrajku više neće držati dopunsku i dodatnu nastavu, pripreme za takmičenja i malu maturu.

 - Nastavnici nisu u obavezi da učestvuju u radu u stručnim organima škole, rukovođenju stručnim aktivom, da izvode dodatni obrazovno-vaspitni rad sa učenicima, dopunsku nastavu, pripremnu nastavu, društvene i slobodne aktivnosti, pripremu učenika za takmičenja. Takođe, nastavnici ne moraju da učestuju u realizaciji ekskurzije učenika, da obavljaju poslove vezane za stručno usavršavanje, mentorski rad, rad sa roditeljima, društveno-koristan rad sa učenicima, sportske aktivnosti sa učenicima, angažovanje u realizaciji sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti učenika, kao i da obavljaju poslove pripreme za obrazovno-vaspitni rad, poslove vezane za unapređivanje obrazovno-vaspitnih aktivnosti i ostvarivanje stručno- pedagoških aktivnosti škole - navodi Unija u uputstvu članovima.

Osim Unije, u štrajku koji traje peti mesec, je i Sindikat radnika u prosveti Srbije.
Poslednji komentari
  • Alex Vreme: 25.03.2015 11:44h

    Ne, nego je sramota što će učenici maturirati a imali su samo desetak časa cele godine!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP