Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA ODLUČILA: STRUJA SKUPLJA 12 ODSTO OD AVGUSTA

Zbog struje sve poskupljuje

Autor: Ivana Žigić | 11.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Vlada Srbije danas je donela odluku da će struja poskupeti 12 odsto. Kako "Alo!" saznaje, premijer Aleksandar Vučić i ministar energetike Aleksandar Antić do kasno sinoć su se sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koji su insistirali na povećanju od 15 odsto, borili za svaki procenat smanjenja.

Korekcija tek  od 1. avgusta

Korekcija tek od 1. avgusta | Foto: Vesna Lalić

- Svako smanjenje od dva ili tri odsto za nas je veliki uspeh i veoma je značajno. Vučiću i resornim ministrima jasno je da građanima svako poskupljenje teško pada, te su u pregovorima sa MMF bili odlučni da što više snize procenat podizanja cene struje. Iako MMF ne voli da odstupa od već dogovorenog, predstavnici Vlade toliko su bili uporni da su uspeli da poskupljenje smanje za tri odsto, što je uspeh - rekao je naš izvor blizak Vladi Srbije.

Poskupljenje struje građani će i te kako osetiti, jer neće porasti samo iznos mesečnog davanja za račune, već će to poskupljenje za oko dva odsto podići i cene svih roba i usluga u zemlji. To potvrđuje i Radoslav Veselinović, vlasnik „Galeb grupe“.

 
- Ako poskupi značajno, može se desiti da proizvođači koji su orijentisani ka izvozu smanje proizvodnju jer neće više biti konkurentni zbog skupljih proizvoda, a cene će morati da podignu, pogotovo one firme u kojima električna energija značajno utiče na formiranje cene proizvoda - navodi Veselinović.

I ekonomista Saša Đogović kaže da se mogu očekivati poskupljenja zbog skuplje struje, pogotovo kod onih proizvođača kojima struja velikim delom učestvuje u proizvodnji.

- Ne očekujem ipak velika poskupljenja, kako je to ranije bilo, jer je životni standard stanovništva vrlo nizak i oslabljena je kupovna moć - zaključuje Đogović.
Da podsetimo, srpska vlada se sporazumom sa MMF-om obavezala da će struja u Srbiji poskupeti za 15 odsto od 1. aprila. Naša vlada uspela je da se izbori da se poskupljenje odloži i, prema današnjoj odluci Vlade, struja neće poskupeti do 1. avgusta.

Poskupljenje struje

Poskupljenje struje | Foto: Mitar Mitrović

Prosečan mesečni račun za struju (500 kilovata)

trenutno 3.457 dinara
nakon poskupljenja od 12% 3.871 dinara

Poslednji komentari
  • sasa Vreme: 11.06.2015 16:57h

    svetska cena,zarade Srpske,zanima me efikasnost Epsa,odnos zaposlenih prema MWH,dali je i to po svetskim standardima,mislim da nije,e tu lezi problem dovesti njih u okvire svetskih normi pa bi i struja bila jeftinija

  • bube Vreme: 11.06.2015 17:02h

    Zivot u Srbiji i onako nista ne vredi. Kako rece Gradonacelnik Nisa to je dobro za investitore. Sto manje plate to je bolje za investiranje u Nis. SNS-ovci samo hrabro, ugledajte se samo na Jorgovanku. Cao nema nas vise.

  • rade Vreme: 11.06.2015 17:10h

    znaci plate u Epsu se jos povecavaju

  • zaks Vreme: 11.06.2015 19:01h

    Odlicno,super,samo deri narod,on je i onako lud,sve prihvata.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP