Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBOLELI OD RAKA BEZ TERAPIJE

Zbog tendera i kiše ne rade akceleratori!

Autor: V. T. | 02.08.2014 - 08:12:00h | Komentara: 0

Terapija zračenjem prekjuče je prekinuta grupi od 120 teško obolelih pacijenata od karcinoma, jer je zbog vlage morao da bude isključen jedini ispravni akcelerator u Nišu. Na Klinici za onkologiju već dva meseca je u kvaru akcelerator “onkor”, koji ne može da se popravi jer nije završen tender za izbor servisera. Tako da sad na terapiju zračenjem u Nišu čeka 650 bolesnika, iako se pacijenti zrače u tri smene.

Bez terapije  ostalo 120 pacijenata

Bez terapije ostalo 120 pacijenata | Foto: K. Kamenov

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran  Radovanović kaže da su svesni da je prekidom terapije zračenjem ugroženo zdravlje pacijenata, ali da ne postoji način da se odmah osposobe akceleratori. On dodaje da je bunker, u kojem se aparat nalazi, u rupi, kao i da se tu gradi i nova zgrada za KC, te je zbog obilnih kiša nastao je problem jer je voda ušla u kanalnice.


- Nadamo se da će se do pondeljka osušiti vlaga u bunkeru u kojem je taj jedini ispravni aparat za zračenje. Sve činimo da se što pre omogući da bolesnici mogu bezbedno da primaju zračnu terapiju. Pokušavamo da neke od pacijenata prebacimo na zračenje u Sremsku Kamenicu, Kragujevac, Kladovo ili Beograd. Međutim, svuda su ti aparati opterećeni ogromnim brojem bolesnika - napominje Radovanović.

Nišlija Dragan Petrović, koji je oboleo od karcinoma pluća, vrlo je zabrinut jer mu je osmog dana prekinuta terapija.

- Ne znam kako će se ovo odraziti na moje zdravstveno stanje. Trebalo je da primim još tri doze u prvoj turi od 10 zračenja. Znam da nisu doktori krivi zbog vlage, ali mi je nejasno kako nikoga nije briga što su ovi akceleratori toliko stari. Medinsko osoblje se trudi, rade ljudi u tri smene, ali ne vredi kad su aparati stari. Problem je što ne možeš ni da platiš kod privatnika, jer ni u jednoj privatnoj ordinaciji nemaju zračnu terapiju - zabrinuto priča Petrović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP