Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GDE MI TO ŽIVIMO?

Zbog trudnoće, 51 žena ostala bez posla ove godine u Srbiji!

Autor: Telegraf | 28.11.2013 - 12:49:00h | Komentara: 1

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj", tvrdi da je broj žena koje su na ovaj način izgubile posao mnogo veći. Ovom udruženju dnevno se javi bar jedna trudnica koja ima ovaj ili sličan problem

Trudnica

Žene u Srbiji sve se teže odlučuju na trudnoću, pokazuje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku. Jedan od razloga za ovakvo stanje jeste i opravdani strah od gubitka posla. Od početka godine do septembra Inspekciji rada se obratila 51 žena koja je radila na određeno vreme, a ostala je bez posla kad je poslodavac saznao za trudnoću.
Kako su u Ministastvu rada, zapošljavanja i socijalne politike rekli za EurAktiv, sve trudnice koje su se žalile u tom periodu vraćene su na posao po rešenju inspektora rada, a samo u jednom slučaju poslodavac je podneo žalbu na rešenje inspektora.
Dragana Soćanin, predsednica Udruženja “Roditelj”, kaže da je broj žena koje su na ovaj način izgubile posao mnogo veći. Ovom udruženju dnevno se javi minimum jedna trudnica koja ima ovaj ili sličan problem.
- Svakodnevno nam se javljaju buduće mame koje traže savet kako da saopšte poslodavcu da su u drugom stanju, odnosno kada da uzmu bolovanje. Pitaju za savet do kada zbog bebe mogu da budu na poslu, a mnoge odlučuju da rade do porođaja. Ima i onih koje iz straha od otkaza kriju trudnoću dok ne postane evidentno da su u drugom stanju – objašnjava Soćanin.
Ona navodi i da je broj žena koje iz ovog razloga ostanu bez posla veliki, ali da se većina žena ne usuđuje da svog poslodavca prijavi inspekciji.
- Mnoge žene ovakve slučajeve ne prijavljuju iz straha, jer ne znaju svoja prava. Drugi razlog što se ne odlučuju da se obrate Inspekciji rada je što nemaju poverenje u institucije – kaže predsednica Udruženja “Roditelj”.
Ako ovome dodamo i činjenicu da su mlade devojke često prinuđene da potpisuju ugovore (da neće ostati u drugom stanju u narednih 3 ili 5 godina od dana zaposlenja), a o kojima se godinama ćuti, ostaje pitanje kako ćemo podmladiti naciju koja je među najstarijima u Evropi.
Poslednji komentari
  • Tuga :( Vreme: 28.11.2013 17:06h

    Pa u Srbiji kao da svi gledaju da ti otezaju i trudnocu i porodjaj a o papirologiji za porodiljsko necu ni da govorim! Za naknadu za roditeljski dodatak recimo traze papir da sam ''podobna majka '' koji se dobija u supu ! Da nije tuzno bilo bi smesno! Ostalu gomilu papira koja se skuplja mesecima posle porodjaja se ne prima ni dinar! (Ja se izvinjavam ali ja ne znam kako da ostavljam bebu od mesec dana kuci i da jurim papirologiju ) KAd sam postavila to pitanje odgovor je bio da porodiljsko mogu da otvorim i do tri godine od porodjaja (a za te tri treba da zivim od vazduha verovatno ??? :(((( Porodilista izgledaju kao da su iz proslog veka! Pa vi budite majka u Srbiji ! :(((

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP