Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BLAGOJE NAUMOVSKI NAPRAVIO ZBIRKU KORISNIH TEKSTOVA

Zdrav uz pomoć „Alo!“ saveta!

Autor: R. Ćoralić | 10.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Penzioner Blagoje Naumovski (67) iz sela Jabuka nadomak Pančeva, za razliku od svojih vršnjaka, ima vrlo neobičan hobi - sakuplja savete iz „Alo!“ novina! Blagoje je napravio i lični album na čitavih 400 stranica, a u bogatoj zbirci ima sve preporuke i recepte koji su u našem listu objavljeni!

„Od kad se držim preporuka koje sam pročitao, krvna slika mi je odlična, nemam holesterol ni trigliceride”, kaže Blagoje

„Od kad se držim preporuka koje sam pročitao, krvna slika mi je odlična, nemam holesterol ni trigliceride”, kaže Blagoje | Foto: Petar Marković

- Eko hrana za decu, hrana za nizak pritisak, saveti lekara, saveti protiv celulita... - prelistava Blagoje svoj album. Priznaje da je i sam počeo da se pridržava pojedinih saveta koje je pročitao i da zahvaljujući njima danas ima odličnu krvnu sliku, nema povišen holesterol niti trigliceride.


Ima li ko savet za besparicu?


Blagoje za glavobolju preporučuje duge šetnje, a to isto, kaže, važi i za depresiju uz razgovor sa ljudima i najmanje 15 minuta smeha dnevno. Ovaj vrsni poznavalac saveta ima razne preporuke za mnoge boljke, ali ističe, nijedan nema za besparicu, mada bi voleo da ga čuje ako ga neko ima.
- Penzioner sam od 2005. godine i od penzije se stvarno teško živi. Dok platimo račune, kupimo lekove... Pa ja svakog dana popijem 18 tableta - kaže Blagoje ne želeći pritom da deli savete političarima, ali napominje „da bi Aleksandar Vučić u borbi protiv korupcije mogao malo da se spusti i na lokal“.

- Kamo sreće da imam 40 godina koristio bih samo tu hranu, jer je sve na prirodnoj bazi, ali šta mi vredi sad kad sam već oboleo. Ima tu dosta dobrih saveta. Dok sam 2008. godine ležao u Institutu za radiologiju i onkologiju, posle operacije karcinoma štitaste žlezde, pročitao sam u „Alo!“ da zeleni čaj pomaže i počeo sam da ga pijem.
On jača srce i krvne sudove, a dobar je i protiv karcinoma - započinje priču čika Blagoje dodajući da ostatak tumora koji lekari tada nisu smeli da izvade zasad miruje. Pored problema sa karcinomom štitaste žlezde Blagoje ima dva srčana i tri trbušna bajpasa i dijabetičar je poslednjih 20 godina.

Penzionerske dane Blagoje, kaže, prekraćuje čitajući „Alo!“, i to od prvog broja, i seckajući savete koje nedeljom uveče sortira i lepi. Već ima spreman materijal za još najamnje dve zbirke, koji je uredno sortiran u nekoliko kutija. Svoju bogatu kolekciju će, kaže, ostaviti u amanet snajki Vesni.

Savete koje pročita u „Alo!“ deli komšijama, prijateljima i rodbini - i svi su zadovoljni

Savete koje pročita u „Alo!“ deli komšijama, prijateljima i rodbini - i svi su zadovoljni | Foto: Petar Marković


A, neretko se dešava i da čika Blagoje, kad prigusti, deli savete ukućanima, komšijama i prijateljima. Njegova supruga Danica priznaje i da on ponekad ume da se umeša i u izbor nedeljnog ručka, a u zavisnosti od toga šta predlaže nutricionista iz „Alo!“.

Blagoje Naumovski

Blagoje Naumovski | Foto: Petar Marković


- U svako kuvano jelo uvek ubacim po malo karija, đumbira i cimeta. Zato danas imam izvanrednu krvnu sliku i šećer držim pod kontrolom. Pročitao sam još i da posle ručka nije preporučljivo legati, pa sada svako veče šetam oko dva kilometra - otkriva nam Blagoje.

Komunista u duši!

- Zadovoljan sam sa „Alo!“, to su porodične novine. Ima svašta da se pročita, tekstovi su kratki i informativni - veli Blagoje uz napomenu da mu je sledeći potez sakupljanje viceva od kojih će takođe uredno napraviti svoju zbirku. Po zanimanju je inženjer organizacije rada, a penziju je stekao radeći u „Utvi“, građevinarstvu, mada je jedno vreme bio i sekretar skupštine mesne zajednice.
- U duši sam i dalje komunista i još čuvam partijsku knjižicu - zaključuje svoju priču Naumovski dodajući da je on prvo muško kolonističko dete rođeno u Jabuci.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP