Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRUČNJACI

Zdravlje građana nije ugroženo zbog gljivica u mleku

Autor: R. Kantar | 24.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Povećane količine aflatokisna M1 koje su nađene u mleku ne predstavljaju rizik po zdravlje građana, poručili su juče stručnjaci na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije (PKS). Oni su objasnili da ukoliko je aflatoksin prisutan u mleku, sasvim sigurno se nalazi i u mlečnim proizvodima, međutim, kako kažu, te količine su vrlo male i ne mogu ugroziti zdravlje stanovništva.

Stručnjaci

Stručnjaci

- Aflatoksin se ne može uništiti. Može se jedino malo neutralisati, i to tek na 250 stepeni Celzijusovih. Međutim, količine aflatkisona pronađene u mleku nisu alarmantne i bezbednost građana nije ugrožena - objasnila je Dragoslava Radin sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Ona je dodala i da treba isključiti mogućnost i da se aflatoskin nalazi u mesu i jajima.


- Razgradnja se dešava u jetri i bubrezima, te ga u ovim količinama ne treba očekivati u drugim delovima tela životinje. Proizvodi od mesa su druga stvar, jer se kod njih ovaj toksin može naknadno nataložiti - zaključuje Radinova.
Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja, objasnila je da su u Srbiji u mleku pronađenje povećane količine aflatkosina, između 0,05 do nešto više od 0,1 mikrograma po kilogramu, a da prisustvo i do 0,5 miligrama ne predstavlja rizik po zdravlje.


- Da bi se što više neutralizovao bilo kakav negativan efekat prisustva te materije i postigla maksimalna bezbednost, donose se strogi pravilnici - dodala je Vučinić.


Slađana Šobajić sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu objasnila je da u ekstremnim slučajevima aflatoksin može izazvati kancer jetre, oštećenje ploda i genetskog materijala, ali da je ta mogućnost u Srbiji isključena.


Na pitanje da li je onda zdravlje građana prethodnih godina bilo ugroženo, stručnjaci su ocenili da ranijih godina nije bilo uslova za razvoj aflatoksina.


- Doskora klimatski uslovi nisu bili povoljni za razvoj gljivica koje izazivaju pojavu aflatoksina. Sada se klima promenila, visoke temperature pogodovale su razvoju gljivica. Analize koje smo mi radili pre tri, četiri godine pokazale su da nije bilo aflatoksina - poručio je Dragan Šefer, profesor sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Šabić: Gde je naša laboratorija?!
Rodoljub Šabić, poverenik za informacije, upitao je juče zašto Srbija mora iz inostranstva da traži analize, odnosno zašto u našoj zemlji ne postoji procedura kontrole proizvoda i šta je sa referentnom laboratorijom.
- Zašto ne bismo imali praksu da se bar jednom nedeljno na sajtu nadležnih organa pojavljuju referentni podaci o analizama koje obavljaju naši nadležni organi? - upitao je Šabić.

Prerađivači da nastave otkup mleka

Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, pozvao je juče Vladu Srbije da uredbom obaveže prerađivače mleka da nastave sa otkupom mleka od seljaka i ne dozvoli da štetu za koju je, po njegovim rečima, sama kriva, jedino imaju proizvođači mleka.

Goran Ješić

Goran Ješić | Foto: Jelena Vučetić

Juče je održan prvi sastanak radne grupe za praćenje prisustva aflatoksina u životnim namirnicama i hrani za životinje na teritoriji Vojvodine i ugovoreno je da se otpočne besplatna kontrola stočne hrane na farmama u pokrajini, piše u Ješićevom saopštenju dostavljenom medijima. Naučni institut za prehrambene tehnologije FINS iz Novog Sada obavlja besplatno uzorkovanje hrane za životinje i kukuruza na aflatoksine, ohratoksin i fumunizin, a radna grupa će nakon analiza doneti preporuke za poboljšanje kvaliteta hrane za životinje na farmama.


„Pozdravljamo odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, koje je konačno, pa makar i sa šest meseci zakašnjenja, priznalo problem i počelo da ga rešava tamo gde je problem i nastao, a to je u kukuruzu“, navedeno je u Ješićevom saopštenju, u kojem se dodaje da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pruža podršku i aktivno učestvuje u rešavanju tog problema na teritoriji Vojvodine.


„Podsećamo, da je Ministarstvo poljoprivrede više radilo svoj posao, a manje štitilo tajkune i monopoliste u preradi mleka i manje se bavilo politikom, ovaj problem bi bio rešen mnogo ranije“, piše u saopštenju.

Poslednji komentari
  • Ne moze biti Vreme: 24.02.2013 17:46h

    Zdravlje zbog mleka nikako ne moze biti ugrozeno, to pljampaju zli ili potplaceni. A sta cemo sa tolikim bakterijama, virusima itd itd koji su sve gusci u vazduhu, a pametnjakovici?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP