Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG DUGA VELEDROGERIJAMA OD 3,2 MILIJARDE

Zdravstvene ustanove ostaju bez lekova?!

Autor: Radmila Briza | 12.06.2015 - 19:33:00h | Komentara: 2

Zdravstvenim ustanovama čiji su računi već mesecima u blokadi, preti obustava isporuke lekova, medicinskih sredstava i ostalih “potrepština” za njihovo normalno funkcionisanje, jer duguju čak 3,2 milijarde dinara dobavljačima!

U pojedinim ustanovama zalihe  lekova su pri kraju

U pojedinim ustanovama zalihe lekova su pri kraju | Foto: Shutterstock

Dakako da će to osetiti pacijenti u celoj Srbiji, jer je u pitanju čak 16 ustanova kod kojih je do blokade računa došlo, između ostalog, zbog neizmirivanja dugova prema veledrogerijama koje ih snabdevaju lekovima. Veledrogeristi tvrde da direktori tih zdravstvenih ustanova, umesto da im plate dugove kad im stigne novac, isplaćuju plate! Ministarstvo zdravlja pokušava da reši to vrzino kolo kako ne bi trpeli pacijenti.


Prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, kaže za “Alo!” da su oni u direktnoj komunikaciji sa dobavljačima i farmaceutskim kućama, ali i Ministarstvom finansija, a sve u cilju da se što pre nađe model “bezbolnog” rešenja tog problema.

„Nadamo se da do prestanka isporuke  lekova neće doći, iako  je to preteća opasnost“,  kaže za „Alo!“ Berislav Vekić iz Ministar

„Nadamo se da do prestanka isporuke lekova neće doći, iako je to preteća opasnost“, kaže za „Alo!“ Berislav Vekić iz Ministar | Foto: Tanjug/Zoran Žestić


- Nadamo se da do pretsanka isporuke lekova neće doći, iako je to preteća opasnost. Imamo situaciju da su neodgovorni direktori sredstva koja su bila namenjena za lekove, energente i ostale tekuće potrebe zdravstvenih ustanova, oni delili za plate „neugovorenim“ radnicima - kaže on.

U jednom od blokiranih domova zdravlja u kojem nisu hteli da govore javno, priznaju da duguju veledrogerijama, ali da im trenutno ništa ne fali na stanju.
- Zalihe imamo za još mesec dana. A za kasnije ne znamo šta ćemo. Pretpostavljamo da će se nekako naći model da se reši cela ta kriza, koja je nastala u prethodnim mesecima - kažu oni i dodaju da su već pojedini dobavljači najavili prestanak isporuke lekova ukoliko im se ne isplati dug.

Spisak zdravstvenih ustanova koje su u blokadi:

- DZ „Priština“
- ZC „Knjaževac“
- DZ „Žitorađa“
- DZ „Leskovac“
- SPB „Bujanovačka banja“
- KBC „Priština“
- DZ „Gornji Milanovac“
- DZ „Ćuprija“
- DZ „Stari grad“
- ZZZ studenata Niš
- ZC „Surdulica“
- DZ „Pančevo“
- ZC „Kladovo“
- Zastava - Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac
- DZ „Merošina“
- Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš
- DZ „Lebane“
- DZ „Smederevska Palanka“

Poslednji komentari
  • Aca Vreme: 12.06.2015 19:54h

    Nisam iz medicinske struke, ali mi ovde nešto nije jasno. Kad odem kod lekara, on me pregleda i da mi recepte za određenu terapiju. Sa tim receptima odlazim u apoteku i tamo preuzimam uz nadoknadu prepisanu terapiju. Da su bolnice t.j. Klinički centri u pitanju onda bi mogao da razumem, ali otkad domovi zdravlja (pro)daju lekove. Ovde nije reč o sredstvima za rad (laboratorije i sl.) već o lekovima. Ajde nek ovo malo neko pojasni. O priloženoj listi centara tek da ne govorimo.

  • kageba Vreme: 13.06.2015 00:51h

    U domovima zdravlja se troši velika količina ampuliranih lekova, infuzionih rastvora, vakcina, zavojnog materijala, sredstava za previjanje, negu rana, a iz blokiranih stredstava treba da se plate i rentgen filmovi, laboratorijski reagensi, benzin za obavljanje poslova u kućnom lečenju, sredstva za higijenu, papiri, obrasci za doznake, upute, recepte, kertridži za štampanje i ko zna šta još. Iako sredstva koja se potroše na sve što je navedeno refundira Fond, on to neće da plati unapred, već insistira da se ovo prvo finansira iz "sopstvenih" sredstava i preko tendera. A sopstvena sredstva ne mogu da se koriste jer su računi blokirani. To znači da u stvari Fond dovodi svesno do blokade računa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP