Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EVO ŠTA JE ODLUČILA VLADA

Železara ostaje srpska, ništa od Esmarka

Autor: Alo.rs | 17.02.2015 - 16:04:00h | Komentara: 14

Vlada Srbije odlučila je da Železara Smederevo ostaje u vlasništvu Srbije i da ne potpisuje ugovor sa Esmarkom.

Ugovor s Esmarkom neće biti potpisan

Ugovor s Esmarkom neće biti potpisan | Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na predlog privatizacionog savetnika KPMG i komisije za model strateškog partnerstva Vlada Srbije odlučila je da ne potpiše ugovor sa Esmarkom za železaru Smederevo.

- Ovo nije kraj Železare - rekao je Vučić i citirao Šarl de Gola "izgubili smo jednu bitku, ali nismo izgubili rat". Rekao je da sami nismo sposobni da vodimo Železaru i da će zato biti raspisan konkurs za menadžere.

- Pokušaćemo da već krajem marta Železara dobije najbolje menadžere iz sveta i u Smederevu bude pokrenuta i druga peć - rekao je premijer i najavio raspisivanje javnog poziva za menadžere u ponedeljak.

- Pokazali smo da ne donosimo odluke na osnovu ličnih interesa i tako što će neko od članova Vlade da bude bogatiji, nego u interesu naroda. Zato smo morali ovako da postupimo.

Obraćanju premijera prisustvovali su svi članovi Vlade Srbije, Boris Milošević iz kompanije privatizacionog savetnika, kao i predstavnik sindikata Železare Siniša Prelić.

- Nije bilo ekonomskog opravdanja za zaključenje ugovora sa Esmarkom - objasnio je Boris Milošević iz kompanije privatizacionog savetnika KPMG. On je dodao da je privatizacija neminovna, a ovo je samo prelazni period.

Siniša Prelić, predstavnik sindikata Železare, izjavio je da se u Železari nastavlja sa poslom, a da će radnici sačuvati radna mesta.

- Svi treba da imamo odgovornost, a sada je najbitnije da sačuvamo Železaru i verujem da će premijer i Vlada učiniti sve što je danas ovde rečeno. Na nama radnicima je da proizvedemo kvalitetan čelik - rekao je Prelić i zahvalio se premijeru i Vladi.

S Orbanom o energetici

Vučić je potvrdio da se sinoć sreo sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom sa kojim je, kako je rekao, razgovarao o raznim temama.
Upitan da li je bilo reči i o energetskim izvorima, Vučić je odgovorio potvrdno rekavši da je za Srbiju i Mađarsku najbolja diversifikacija energetskih izvora, odnosno kada se ima više ponuda sa više različitih strana.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da je plan da se proizvodnja podigne, a da problema sa MMF-om neće biti, iako je jedan od uslova ove organizacije da se reši problem Železare. On je uveren da je i MMF-u laknulo i da će sporazum s aovom organizacijom biti potpisan 23. februara.

- Što je država pomagala Železari (finansijski), pomogla je - odgovorio je kratko

premijer. On je rekao i da se ne kaje zbog lepih reči koje je izgovorio o Esmarku proteklih meseci.

Što se tiče subvencija države, on je rekao da Železara ima ogromna sredstva u obrtnom kapitalu - 170 miliona dolara, koliko nikada nije imala.

- Ako hoće neko od vas da upravlja Železarom bez gubitaka, izbvolite - rekao je Vučić novinarima i dodao da je Vlada htela da na najčistiji mogući način obezbedi posao za Železaru.

Što se tiče radnika, premijer je rekao da će svi zadržati svoja radna mesta, a to će biti uslov i za javni poziv za menadžera koji će biti raspisan u ponedeljak.

Na pitanje šta se dogodilo od otvaranja Esmarkove ponude, koja se pokazala kao povoljna, do danas, premijer je odgovorio:

- Čuli ste, od prvobitnih 400 miliona, pristali smo i na 200 miliona dolara, ali nismo dali da se spušta ispod 100 miliona obrtnog kapitala. Nisu prihvatili. Tražili smo način, ali nismo uspeli - rekao je Vučić i dodao da je samo on još uvek jutros razmišljao o prihvatanju ponude.

- Svi su govorili da su oni samo gladni profita, a ja nisam želeo da verujem u to - izjavio je Vučić. Premijer je rekao i da je ustalnom kontaktu sa čelnicima EU i da veruje da će nas oni podržati u odluci.

Odluka je doneta na današnjoj sednici Vlade, posle dugotrajnih i mukotrpnih pregovora sa Esmarkom i brojnih odlaganja konačnog rešenja.

Prvobitno je bilo najavljeno da će odluka biti saopštena danas, u jutranjim satima, a onda je saopšteno da je tokom noći Esmark dao novu ponudu, pa je odluka prolongirana za 15 časova, kada je i održana sednica.

Han u centru pažnje

Novinare TV "Pink" i "Informera" danas je više od problema propalog dogovora s Esmarkom zanimala izjava komesra EU Johanesa Hana o tome da nema dokaza da su u Srbiji ugroženi mediji. Premijer je pokušao da utvrdi poreklo novinarke "Informera" na osnovu njenog prezimena, a onda se zapitao gde su svi oni koji su ga optuživali da će neko da se "ovajdi" od prodaje Železare. Za Hana je rekao da je pokazao da je častan čovek, jer ga pre svega interesuje istina.

Poslednji komentari
  • Tanja Vreme: 17.02.2015 17:09h

    I bolje.Ucena Esmarka dovela je do ovoga.Odlucno NE!

  • ja Vreme: 17.02.2015 17:18h

    Za ovo treba zahvaliti Seselju sto je javno pricao o neregularnostima i korupciji u tenderu sa Esmarkom!

  • duda79 Vreme: 17.02.2015 17:29h

    Esmark je mislio da se u Srbiji poslovi i dalje kroz procente ali su se grdno prevarili jer premijeru Vučiću su važniji radnici i njih interes!

  • darko Vreme: 17.02.2015 17:41h

    Vucicu,ostavka !!! Najavljivao si vatromet,slavlje,sada nista...OSTAVKA !!!

  • Odluka Vreme: 17.02.2015 18:56h

    Ovo je ozbiljna i odgovorna odluka, premijer ne zeli da dopusti da Srbija udje u projekat, a da pri tom partner - Esmark ne zeli da garantuje odredjene uslove, koji se ticu interesa Srbije! Esmark je potcenio Srbiju i njene predstavnike!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP