Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAFIKING

Žene prisiljene na seks, a dečaci na prosjačenje!

Autor: A. E. | 29.10.2012 - 08:02:00h | Komentara: 0

Za prvih devet meseci ove godine u Srbiji je registrovano 49 žrtava trgovine ljudima, od kojih više od polovine čine seksualno eksploatisane žene, a 20 odsto su dečaci terani na prosjačenje, pokazuju podaci MUP-a. Među žrtvama svake godine raste broj dece, upozoravaju iz nevladinih organizacija.

Žrtve trgovine ljudima

Žrtve trgovine ljudima | Foto: Vladislav Mitić

Ovom poraznom statistikom Srbija je ove godine u oktobru obeležila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, a spisak problema na čije rešavanje više ne smemo da čekamo i dalje je dug.


- U Srbiji i dalje ne postoje adekvatna skloništa za decu i žene koje su žrtve trgovine ljudima, dok skloništa za muškarce žrtve uopšte ni ne postoje. Žene koje su žrtve nasilja smeštaju se zajedno sa ženama žrtvama trgovine ljudima, što je veoma loše po njihovo zbrinjavanje i oporavak. Pomoć koju država pruža je sporadična i uglavnom se svodi na to da sve lepo izgleda na papiru dok se u praksi malo šta čini za pomoć žrtvama. Primera radi, Centar za pomoć žrtvama trgovine ljudima koji pokriva teritoriju cele zemlje ima svega pet zaposlenih - ukazala je nedavno Elena Krsmanović iz NVO „Astra”.

Zahvaljujući donaciji kompanije „VIP”, obezbeđena je moderna telefonska centrala, čime je omogućen paralelan rad „Astra” SOS linije specijalizovane za problem trgovine ljudima 011/785-0000 i Evropskog broja za nestalu decu 116-000. Donacija obuhvata i nabavku službenog vozila za „Astrine“ terenske akcije.

Dečak koji prosi

Dečak koji prosi | Foto: Beta

- Apelujemo na sugrađane da informacije koje su saznali o trgovini ljudima prenesu svojim bližnjima i utiču na smanjenje rizika da neko iz njihovog okruženja postane žrtva - ističe Krsmanovićeva.

Trafikinig u brojkama
- 3 godine je minimalna kazna za trgovinu ljudima u Srbiji, bez mogućnosti ublažavanja ili uslovne osude, a 5 godina ako je žrtva maloletna
- 49 žrtava trgovine ljudima registrovano je u Srbiji za prvih devet meseci ove godine
- 25 istraga slučajeva trgovine ljudima obavio je MUP za prvih devet meseci ove godine

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP