Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSVETA

Ženi prete otkazom jer je upozoravala na mućke

Autor: Branko Janačković | 01.03.2013 - 21:44:00h | Komentara: 5

Pokretanje disciplinskog postupka i udaljavanje sa posla su osveta za prijave o korupciji u Kazneno-popravnom zavodu Niš, koje sam podnela državnim organima. Očekivala sam tako nešto jer sam još posle prve prijave upozorena da je bolje za mene da ćutim i da „naučim da plivam u mutnoj vodi“, kaže Valentina Krstić, nekadašnja načelnica službe za obuku i upošljavanje u niškom zatvoru, koja je suspendovana sa posla iako je pod zaštitom Agencije za borbu protiv korupcije.

Ona kaže da je počev od 2010. godine Agenciji poslala dokaze za razne višemilionske malverzacije u niškoj kaznionici - nezakonite nabavke, lažiranje dokumenata, krađu struje i vode, nestanak lima vrednog 16 miliona dinara, namerno oštećenje proizvoda u proizvodnji.

Na udaru niškog zatvora: Valentina Krstić

Na udaru niškog zatvora: Valentina Krstić

Zbog toga je avgusta prošle godine dobila status uzbunjivača javnosti, koji je trebalo da joj pruži zaštitu u naredne dve godine. Ali, prvo je prebačena na drugo radno mesto, u komercijalu, a pre dva dana je udaljena sa posla i protiv nje je pokrenut disciplinski postupak „zbog teže povrede radne obaveze“.
- Nijednog trenutka nisam bila zaštićena od šikaniranja i maltretiranja, sada sam pod suspenzijom, a verovatno ću dobiti i otkaz kao i svi koji su prijavili korupciju u zatvoru. Izvrtanjem činjenica žele da prikažu „težu povredu radne obaveze“, a u stvari se radi o stvarima na koja sam ja upozoravala. Tako me, pored ostalog, optužuju da sam memorandum KPZ-a koristila u privatne svrhe, a ja sam na njemu obavestila policiju da sam očevidac uklanjanja dokaza o malverzacijama u zatvoru. Svi navodi iz disciplinskog postupka su netačni i za sve imam dokaze - kaže Krstićeva.

Niški zatvor

Niški zatvor | Foto: Konstantin Kamenov

Aleksandar Cvejić, advokat Centra za ljudska prava iz Niša, kazao je da bi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija morala hitno da stavi pomenuto rešenje van snage jer se time pokazuje odnos države prema ljudima koji prijavljuju korupciju.
- U rešenju se navodi i da se Krstićeva udaljava sa posla da ne bi „negativno uticala na druge zaposlene svojim ponašanjem“, što pokazuje pravi cilj - da se spreči da utiče na druge zaposlene da prijavljuju korupciju - rekao je on.
Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ocenio je da je javnosti upućena višestruko loša poruka koja „izaziva najdirektnije asocijacije na odmazdu“. Na ovaj način se, smatraju u kabinetu poverenika, destimulišu svi koji bi želeli da ukažu na korupciju u svojoj sredini. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je pokretanje disciplinskog postupka protiv Krstićeve u vezi sa „težim povredama radnih obaveza i dužnosti“.

„Disciplinka“ u četiri tačke po zakonu? 

Disciplinski postupak pokrenut je po četiri tačke iz člana 109 Zakona o državnim službenicima - neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga pretpostavljenog, kao i po jednoj tački istog zakona koja precizira nezakonit rad. Pre preduzimanja ovih zakonskih rešenja, zamenik upravnika KPZ-a u Nišu je više puta, a po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije, dostavio dokaze da se disciplinski postupak ne može nikako dovesti u vezu sa povredom odredbi Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. Disciplinska komisija detaljno će proveriti sve navode iz zaključka o pokretanju disciplinskog postupka i pružiti šansu Valentini Krstić da pruži dokaze u svoju odbranu, saopšteno je iz Uprave.

Selaković traži da se suspenzija Krstićeve stavi van snage!

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković zahteva od zamenika upravnika Kazneno - popravnog zavoda (KPZ) Niš da bez odlaganja stavi van snage odluku o suspendovanju Valentine Krstić, koja je dobila status uzbunjivača od Agencije za borbu protiv korupcije pošto je prijavila odredjene nepravilnosti u radu zatvora.

„Nema veze, nisam  ti ni poneo poklone“:  Nikola Selaković

Nikola Selaković | Foto: Beta, Emil Vaš


U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da Ministarstvo, takođe od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija zahteva da se u skladu sa zakonom sprovedu svi neophodni postupci, koji će utvrditi odgovornost za nezakonita postupanja u Kazneno-popravnoj ustanovi Niš.
Ministarstvo ističe da je prvi put nakon 13 godina izvršena interna revizija poslovanja niške kazneno-popravne ustanove i najavljuje da će nadležnim državnim organima dostaviti sve relevantne dokaze i pribavljena saznanja o nezakonitim postupanjima u KPZ Niš, navodi se u saopštenju.
Ministar pravde i državne uprave sastao se kasno popodne sa predsednicom Agencije za borbu protiv korupcije Tatjanom Babić, zaštitnikom građana Sašom Jakovićem i Poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem povodom slučaja Valetine Krsić. Tanjug
Poslednji komentari
  • Ljubomir x Vreme: 02.03.2013 06:05h

    "CEO SRPSKI NAROD PLIVA U MUTNOJ VODI!".Mnogi koji nisu hteli,ili,nisu umeli da plivaju u tom nemoralnom sljamu,udavili su se ili su udavljeni?!.Cestitam ministru pravde sto je reagovao na pritiske i ucutkivanja.Srbija se mora ocistiti od bahatih despota koji su srpski narod doveli do najnizih granica ljudskoga dostojanstva."Bumerang"koji je bacila ta banda,mora se okrenuti protivu nje i da njojzi sece glavu!.Apsolutno nije vazno,koja politicka stranka i koji politicari vode borbu protivu korupcije.VAZNO JE DA TA BORBA TRAJE I DA MORA BITI USPESNA!.Mora se sto pre stati na put mocnicima i siledzijama koji otpustaju ljude sa posla,ISKLJUCIVO ZBOG TOGA STO DOBRO OBAVLJAJU SVOJU DUZNOST.Ljudima koji su otpusteni sa posla,mora se izvrsiti nadoknada od strane drzave,i moraju se vratiti na posao.JEDINO TAKO CE SRBIJA BITI PRAVNA DRZAVA.

  • Sunka Vreme: 02.03.2013 07:28h

    Ovoj hrabroj zeni treba pruziti maksimalnu i punu podrsku od strane Drzave, na vreme da sutra ne bude kasno.

  • Milan Vreme: 02.03.2013 14:00h

    Ovo je skolski primer kako kadar DS-a pokasava da preleti u SNS

  • MAXA Vreme: 03.03.2013 13:35h

    Citam stampu i vidi zena odlucuje ko sme da udje u Srbiju,prijavila korupciju.........pa mi srbi imamo toliko POSTENE,SPOSOBNE a pre svega HRABRE I najlepse zene i trbamo ih podrzati i dati im rukovodeca mesta.

  • boda Vreme: 03.03.2013 17:45h

    Ma policija da udje u KPZ NIS pa da pohapsi sve one koji vrse malverzacije.Vucicu salji ekipu za organizovani kriminal

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP