Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NALJUTILI JE DAČIĆ I TAČI

Zeri: Eštonova revoltirana
zbog nepostizanja sporazuma!

Autor: Tanjug | 03.04.2013 - 10:26:00h | Komentara: 0

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je revoltirana ne postizanjem sporazuma između najviših predstavnika Kosova i Srbije tokom jučerašnje osme runde razgovora delegacija dve zemlje, koje su predvodili premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić, piše dnevnik Zeri.

đđ

Naljutiše je Dačić i Tači | Foto: Mario Salerno

“Posle 14 sati razgovora Hašim Tači i Ivica Dačić se nisu složili oko ovlašćenja koja treba da ima asocijacija srpskih opština na severu Kosova.

Baronica Ešton je odustala od narednih formalnih sastanaka među stranama”, piše Zeri.

Prištinski dnevnik piše da su dvojica premijera čvrsto ostala na pozicijama koje su imali oko nadležnosti asocijacije opština sa srpskom većinom .
Eštonova je ostavila nedelju dana stranama da se konsultuju i obaveste je šta su odlučili u vezi sa nastavkom dijaloga .

Premijer Tači je, kako prenosi dnevnik, posle neuspeha postizanja sporazuma za to optužio srpsku stranu koja je “nastavila sa neprincipijelnim zahtevima za dodatnim ovlašćenjima, što mi nećemo ni na koji način prihvatiti".

Kosovo je bilo protiv bilo kakvih izvršni ovlašćenja za asocijaciju srpskih opština, dok je Beograd zahtevao da ima kontrolu nad sudstvom, policijom i prostornim planiranjem.

Za EU pregovori završeni!

Pregovori Beograda i Prištine su za Evropsku uniju verovatno završeni i ukoliko oni budu nastavljeni to će biti pod dirigentskom palicom
Vašingtona, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić i ocenio da izostanak dogovora ne uliva mnogo nade da će Evropska komisija predložiti Srbiji datum za početak pregovora.

Predrag Simić

Predrag Simić | Foto: Željko Šafar

Simić je gostujući u Dnevniku RTS rekao da su danas mnogi razočarani "jer smo svi očekivali da će se ti pregovori završiti sa nekakvim dogovorom".

"U ovom trenutku ne čini mi se da smo na kraju pregovora, kako sugeriše Ketrin Ešton, jer za Evropsku uniju ovaj posao je formalno završen. Ukoliko pregovora bude dalje, verovatno je da će biti pod dirigentskom palicom
Vašingtona", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, jedan put je pređen i to za vrlo kratko vreme i potrebno je izvesno vreme da se javnost u Srbiji i Prištini privikne na novu situaciju.

"Možemo sada da kažemo da je čaša poluprazna i polupuna, kaže Simić, objašnjavajući da posle prve runde pregovora "nismo mogli ni da vidimo sliku Ivice Dačića i Hašima Tačija, a posle smo videli i sliku rukovanja Tomislava Nikolića sa Atifetom Jahjagom".

Profesor FPN smatra da za Srbiju ovakav ishod dosadašnjeg toka pregovora, ne uliva mnogo nade da će izveštaj biti onoliko pozitivan koliko je potrebno "da bi na osnovu njega Evropska komisija predložila određivanje datuma za početak pregovora, što jeste bila centralna tema od majskih izbora prošle godine i to svakako komplikuje situaciju".

Simić je dodao da se realno i nije moglo očekivati čudo u Briselu, ali i da se nešto pomerilo, tako da se mogu očekivati sastanci beogradskih i prištinskih političara.

"Mislim da ćemo imati u narednim danima susrete političare iz Prištine i Beograda, a možda ćemo aktivirati oficira za vezu", rekao je Simić.

Priština je nepopustljiva, jer Vašington ima stav da ne želi još jednu Republiku Srpsku na Balkanu, podsetio je Simić.

Govoreći o Srbima na Kosovu južno i severno od Ibra Simić je rekao da će oni morati da se nađu sa iste strane stola, jer samo tako će moći u Skupštini Kosova da ostvare sve što je Ahtisarijevim planom za njih predviđeno.

Upitan da prokomentariše ponuđenu ostavku Aleksandra Vučića, Simić je rekao da je Vučić iskusan političar i da u ovom trenutku ni njemu ni Ivici Dačiću ne odgovora ovakav ishod pregovora.

"To nije ništa neočekivano, on je u više navrata govorio da se nije rodio u fotelji i mislim da je dobro čuti i ovo od naših političara, ukoliko ne postignu ono što su postavili kao ciljeve da ponude ostavku", zaključio je Simić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP