Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE SMENE RUKOVODSTVA

Zgrada Zastava oružja oslobođena - Gašić našao kompromis

Autor: B. Nenković/agencije | 22.12.2014 - 16:58:00h | Komentara: 2

Pripadnici policije, finansijske i poreske, jutros su boravili u fabrici "Zastava oružje" u Kragujevcu. U međuvremenu radnici napustili hale i ušli u Upravnu zgradu, nezadovoljni smenom direktora. Ministar odbrane našao rešenje - stari direktor će savetovati novog.

Zastava Oružja / Foto: B. Nenković

Zastava oružje / Foto: B. Nenković

Radnici "Zastava oružja" u Kragujevcu napustili su večeras oko 17 sati Upravnu zgradu fabrike u koju su ušli jutros, nezadovoljni zbog promena u menadžmentu.

Pripadnici MUP, finansijske i poreske policije od ranih jutarnjih sati su bili u  ovoj zgradi, a tokom prepodneva zgradu su zauzeli i radnici koji su nezadovoljni smenom rukovodstva, kako bi sprečili da se održi sastanak Nadzornog odbora fabrike i imenuje novo rukovodstvo.

Zbog ove situacije u Kragujevac je hitno doputovao ministar odbrane Bratislav Gašić i održao sastanak sa sindikalistima. On je našao "solomonsko" rešenje, da smenjeni direktor ostane savetnik novom direktoru. Radnici većaju da li će taj predlog i prihvatiti.

Problem je nastao zbog odluke Nadzornog odbora fabrike, donete u subotu uveče, da sa dužnosti razreši generalnog direktora fabrike Radeta Gromovića i izvršnog direktora Zorana Vučkovića, protiv čega su članovi Samostalnog sindikata.

Kako je za "Alo!" ranije izjavio Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata, radnici će biti u zgradi dok god ne bude rešen taj problem, zajedno sa ministrom odbrane .

Ministar se odazvao njihovom pozivu i došao na sastanak sa predstavnicima Sindikalne organizacije "Zastava oružje" kome je prisustvovao i razrešeni direktor fabrike Rade Gromović.

Na sastanku, koji je održan u Regionalnom centru Ministarstva odbrane u Kragujevcu, i koji je bio zatvoren za javnost, dogovoreno je da bivši direktor Rade Gromović ubuduće bude savetnik novoizabranog generalnog direktora Milojka Brzakovića.

- Nadzorni odbor je radio u skladu sa zakonom i izabrao je Brzakovića za novog generalnog direktora, dok će stari biti njegov pomoćnik - rekao je Gašić.

Rade Gromović, koga je u subotu Nadzorni odbor razrešio sa te funkcije prihvatio je mesto savetnika.


- Nisam mogao da odbijem molbu ministra - rekao je Gromović, koji je na mestu generalnog direktora bio osam godina.
 

Predsednik sindikata, Dragan Ilić, kaže da će odluka o tome da li će napustiti prostorije Upravne zgrade znati nakon što se dogovori sa članstvom, koje je Upravnu zgradu zauzelo oko podne.

Ilić je na čelu sindikata koga podržava oko 1.800 radnika fabrike, čije su hale danas ostale prazne.

Radnici Fabrike oružja, ranije danas, zatražili su sastanak sa ministrom odbrane nezadovoljni zbog, kako kažu, promene menadžmenta u trenutku kada fabrika dobro posluje i ima ugovore o izvozu vredne oko 70 miliona dolara.

Kako je za "Alo" objasnio Ilić, radnici nisu zadovoljni ni imenovanjem penzionisanog oficira Vojska Srbije Milojka Brzakovića za direktora ove fabrike jer smatraju da nije dovoljno stručan.

-Jutros smo zatekli veliki broj policije u fabrici i ispred upravne zgrade. Ne znamo zašto su tu. Mi se inače protivimo promeni rukovodstva u ovom trenutku, jer smatramo da bi to moglo da destabilizuje fabriku. Drugo, prekršena je zakonska procedura. Nemamo ništa lično protiv Brzakovića, ali koliko mi znamo, on nije zadovoljio uslove konkursa. Sporno je poznavanje engleskog jezika i informatičkih veština, izjavio je Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata.

Zastava Oružja / Foto: B. Nenković


Radnici na okupu / Foto: B. Nenković

Sa druge strane, članovi Nezavsinog sindikata podržavaju smenu rukovodstva:

-Ne znamo zašto je policija u fabrici. Da li su tu preventivno zbog mogućih aktivnosti samostalnog sindikata, ili nečeg drugog, zaista ne znam, rekao je Zoran Janković, predsednik Nezavisnog sindikata.

Milojko Brzaković je 17 godina radio u fabrici "Zastava oružje2, potom je osam godina bio na čelu Tehničko-remontnog zavoda "Medna" odakle je penzionisan. Za direktora "Zastava oružja" izabran je među tri prijavljena kandidata na konkursu koje je ministarstvo, kao većinski vlasnik fabrike, raspisalo pre dva meseca.

  • Zastava Oružja / Foto: B. Nenković | Foto:
  • Zastava Oružja / Foto: B. Nenković | Foto:
Poslednji komentari
  • Peka Vreme: 22.12.2014 13:59h

    Obezbedjuju pare za novu upravu i takmicenje zvezde

  • sasa Vreme: 22.12.2014 20:05h

    Sekta na vlasti postavila novog direktora .Penzionera.Sad ima i platu i penziju. To moze samo u Srbiji. SNS kadrovi tj. strucnjaci.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP