Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLANICI DANAS O POVEĆANJU POREZA NA DODATU VREDNOST

Život još skuplji od Nove godine!

Autor: Sanja Đorđević | 03.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Poslanici srpskog parlamenta danas će započeti raspravu o predlogu izmena zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) koji predviđa povećanje niže stope ovog poreza sa osam na 10 odsto.

Prinudna dijeta za  ionako  osiromašene  građane Srbije

Prinudna dijeta za ionako osiromašene građane Srbije | Foto: Dimitrije Goll

Pošto to za sobom povlači poskupljenje osnovnih životnih usluga i namirnica, uključujući hleb, mleko, povrće, jaja i meso, može se reći da građane od Nove godine čeka prinudna kolektivna dijeta, ocenjuju predstavnici potrošača.


Srbija rekorder po poskupljenjima

Prema nedavno objavljenom istraživanju Agencije za istraživanje tržišta GFK, stanovnici Srbije raspolažu sa po 3.032 evra godišnje, što je tačno 50 odsto manje od kupovne moći građana Crne Gore. Makedonija raspolaže sa 2.714 evra i nalazi se četiri mesta iza Srbije, dok stanovnici Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova raspolažu sa znatno manje novca. Takođe, istraživanje sajta „Makroekonomija.org“ pokazalo je da su u poslednjih godinu dana troškovi života, a posebno hrane, od svih zemalja regiona najviše poskupeli u Srbiji, za 12,9 odsto, te da je naša zemlja rekorder u skoku cena bezalkoholnih i alkoholnih pića, duvana, kafe, nameštaja...

- Srpski potrošači zaista više nemaju para, kupuju samo ono što se baš mora, i to u znatno manjim količinama. Zato bilo kakva korekcija cena neće biti prihvaćena, odnosno biće praćena padom kupovne moći i smanjenjem potrošnje - ocenio je za “Alo!” Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Podsećajući da od februara sledi i poskupljenje akciznih proizvoda zbog usklađivanja sa ovogodišnjom inflacijom (oko četiri odsto), Nikolić upozorava da će nov talas poskupljenja biti kontraproduktivan i za republički budžet.

- U situaciji kada realan pad prometa u trgovinama iznosi čak 30 odsto na godišnjem nivou, svaka težnja ka povećanju cena je apsolutno pogrešan potez jer će, usled novog pada prometa, i državni prihodi od PDV-a i akciza biti manji. Dakle, procene zvaničnika o smanjenju deficita pašće u vodu - smatra Nikolić. Ministarstvo finansija je, podsetimo, sračunalo da će se po osnovu podizanja niže stope PDV-a u budžet sliti oko 20 milijardi dinara, dok bi građani ovo poskupljenje osetili po troškovima većim za 0,7 odsto. Koliki se efekti od podizanja akciza na gorivo, cigarete i alkoholna pića očekuju, još nije poznato, budući da će konačna stopa ovogodišnje inflacije biti poznata tek krajem januara.

Analitičar Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ipak smatra da očekivana povećanja PDV-a i akciza neće bitno ugroziti cenovnu stabilnost.
- Kumulativni efekat vladinih mera ne bi trebalo da bude veći od 0,8 odsto. S druge strane, smanjena tražnja i stabilan kurs dinara snažne su prepreke većem porastu cena, uprkos najavljenom jednokratnom povećanju oporezivanja potrošnje - smatra Nikolić.

Šta poskupljuje od Nove Godine

Šta poskupljuje od Nove Godine

PDV sa osam na 10 odsto

- hleb, pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećer, jestivo ulje, jestive masnoće životinjskog i biljnog porekla i med
- voda za piće
- voće i povrće
- meso i prerađevine, riba i jaja
- žitarice, suncokret, soja, šećerna repa i uljana repica
- lekovi
- đubrivo, sredstva za zaštitu bilja, semena za reprodukciju, sadni materijal
- udžbenici i nastavna sredstava
- dnevne novine
- ogrevno drvo
- hotelske usluge

Akcize za oko četiri odsto

- alkoholna pića i pivo
- naftni derivati
- cigare i cigarilosi


PDV sa osam na 20 odsto

- računarska oprema

Poslednji komentari
  • maki Vreme: 03.12.2013 11:02h

    još i na vazduh da nam zaračanaju PDV pa nemoramo više ni da živimo.OVO JE SRAMOTA I SVESNO UBIJANJE NARODA!

  • goran Vreme: 03.12.2013 11:03h

    kako bre vas nije sramota vise da dizete cene pa to nigde nema u svetu treba da se stidite a i narod kada ce vise da se nauci da vise neizlaze na glasanje jer sve sto su obecavali nista nisu ispunili nijedna vlast koja je do sada bila DIASPORA

  • vera Vreme: 03.12.2013 11:36h

    Ovo je genocid! Kako da mladi planiraju porodicu, kuda više. Nisu svi lopovi i ne bave se svi profesionalno politikom da bi mogli ovo da prežive!

  • Ogi Vreme: 03.12.2013 16:00h

    Novim ekonomskim merama Srbija treba da se izvuče iz krize a građani da žive bolje. Ovo li je jedna od tih mera?

  • Nenad Vreme: 03.12.2013 21:07h

    More treba ovaj narod da se digne i da im glavu razbije!!!Lopovi pune dzepove a oni preduzimaju mere kako bi mogli jos vise da kradu.Preletaci iz stranke u stranku nude neke bolje uslove za zivot,pa kako kad su to ista gamad koji samo menjaju stranke i funkcije sposobni da samo sebi obezbede bolji zivot na grbaci naroda!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP