Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽ'TE SE!

Život u Srbiji za duboki džep: Evo šta je sve poskuopelo...

Autor: RTS | 06.07.2014 - 11:24:00h | Komentara: 2

Natprosečan rast cena u maju, u rasponu od 0,2 do 6,1 odsto evidentiran je kod mesa, ribe, mleka, sira i jaja, voća i vina. Takođe, poresla su cene materijala za odeću, odevnih predmeta, obuće, usluga za održavanje i popravku stana, snabdevanja vodom i različitih komunalnih usluga.

Kupovina

Kupovina izgleda nije za svakoga | Foto: Shutterstock

Kako pokazuje analiza Ministarstva trgovine, natprosečno su poskupeli tepisi i druge podne prostirke, popravke nameštaja, popravke aparata za domaćinstvo, ostalih medicinskih proizvoda, održavanja i popravke vozila, upotreba transportnih sredstava, prevoz putnika avionom, fotografska i filmske oprema, mediji za snimanje slike i zvuka, rekreaciju i kultura.
Rast cena iznad proseka imale su veterinarske i druge usluge, vezane za životinje, usluge smeštaja, frizerske i kozmetičke usluge, električni aparati za ličnu negu i osiguranje transportnih sredstava, čije učešće u indeksu potrošačkih cena iznosi 28,1 odsto.
U okviru kontrolisanih cena, u maju su povećane cene svih stambeno komunalnih usluga na nivou proseka Republike, izuzimajući cenu centralnog grejanja koja je zadržana na nivou iz prethodnog meseca.
Tako su cene vode i odvedene otpadne vode porasle za po 1,7 odsto, a cena iznošenja smeća za 3,1 odsto, što je višestruko iznad opšteg rasta cena od 0,1 odsto u istom mesecu.
Zabeležena kretanja cena tih usluga na nivou republičkog proseka efekat su korekcija, koje su izvršene jedino u Beogradu tako što su povećane cene vode i odvedene otpadne vode za po 5,5 odsto, kao i iznošenja smeća za 7,5 odsto.
Pri tom, od tri korekcije cena u Beogradu, povećanja cena vode i odvedene otpadne vode, u skladu su sa okvirom projektovanog opšteg rasta cena, za razliku od povećanja cene iznošenja smeća, kojim je taj okvir premašen, predočeno je u analizi Ministarstva.
Poslednji komentari
  • Cvrle Vreme: 06.07.2014 18:33h

    Aj' sto je poskupeo zivot... nego i pojeftinila smrt.

  • nedjo Vreme: 07.07.2014 05:37h

    voleo bih jos veca poskupljenja,možemo mi i skuplje!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP