Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSUĐENICI UŠTEDELI NIŠKOM ZATVORU MILIONE

Zlatne koke zatvorske!

Autor: Branko Janačković | 12.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Skoro trećina od 1.350 osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu „Niš“ dobrovoljno se prijavila za rad na zatvorskoj ekonomiji, izvođenju građevinskih radova i u proizvodnim pogonima, što je niškoj kaznionici, uz racionalizaciju potrošnje struje i vode, donelo višemilionske uštede u 2013. godini. Niški zatvor trenutno sam proizvodi čak 80 odsto povrća za svoje potrebe, a proizvodnja svinjskog mesa je premašila plan, pa pretekne i za druge zatvore.

Za rad se prijavilo 1.350 dobrovoljaca: KPZ „Niš“

Za rad se prijavilo 1.350 dobrovoljaca: KPZ „Niš“ | Foto: Kostadin Kamenov

- Proizveli smo u ovoj godini 90.000 komada jaja i 21 tonu mleka, dvostruko više nego lane, kao i 38 tona svinjskog mesa. U ovoj godini uopšte nismo kupovali svinjsko meso, a već tri meseca ne kupujemo ni jaja. Zbog osuđenika drugih veroispovesti imamo i ovce i junad, pa ni to meso nismo kupovali u 2013. Cilj nam je da sledeće godine sami proizvodimo svu hranu - kaže upravnik KP zavoda „Niš“ Aleksandar Grbović.


On kaže da je uporedo sa razvojem stočarstva unapređena i za 100 odsto povećana proizvodnja stočne hrane, što je donelo nove uštede, a osuđenici su osim poljoprivrede u proizvodnim pogonima napravili i skoro 300 bojlera marke „deligrad“, 120 kreveta, 3.900 dušeka, 2.280 peškira, 1.182 letnje osuđeničke uniforme i 1.520 zimskih odela, 750 čaršafa i 340 jastučnica...

Meso više  ne kupuju

Meso više ne kupuju | Foto: Kostadin Kamenov


- Po zakonu osuđenici nisu u obavezi da rade već se samo dobrovoljno mogu prijaviti. Oni koji to izaberu imaju višestruke koristi - brže im prolazi vreme, zarade neki dinar, mogu da dobiju nagradne dane, a prilikom podnošenja zahteva za uslovni otpust sudu, radni angažman se takođe ocenjuje - kaže upravnik Grbović.

Po zakonu, radni sat osuđenika košta 32 dinara, što je skoro četiri puta manje od minimalne cene rada, ali taj novac osuđenicima može mnogo da znači jer će uvek imati za osnovne potrebe ako su bez prihoda.

Ruše skoro pa za džabe


Zatvorenici su se angažovali i na građevinskim radovima. Za rušenje jedne stare zgrade, firma iz Niša je upravi tražila četiri miliona dinara, ali su osuđenici isti posao uradili uz trošak od 200.000 dinara. U obnovu odeljenja za posebni nadzor (OPN), u kojem su smešteni sudski i zatvorski pritvor, uloženo je oko 16,5 miliona dinara, a najveći deo radova izveli su sami osuđenici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP