Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DEVET GODINA OD POGROMA NA KOSOVU I METOHIJI

Zločinci bez kazne, Srbi bez pokrajine

Autor: Ekipa Alo! | 18.03.2013 - 07:54:00h | Komentara: 0

Ni devet godina nakon nasilja nad Srbima na Kosovu počinioci nisu kažnjeni, imovina nije obnovljena niti je Srbima omogućen povratak, ovim rečima je premijer Ivica Dačić na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, podsetio javnost da je u nasilju koje se trajalo dva dana, poginulo 19 civila, da je 800 ranjeno, 3.870 prognano, da je uništeno 935 kuća i 34 crkve.

Svečana akademija  povodom godišnjice pogroma

Svečana akademija povodom godišnjice pogroma

„Lažan sporazum s Prištinom”


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da navodni sporazum o zajednici srpskih opština na KiM koji se pojavio u medijima nije autentičan i naveo da se nikakav dokument niti zvaničan papir nije našao na pregovaračkom stolu u Briselu niti ga je ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Pošto se, kazao je Dačić ni oko čega suštinskog nismo dogovorili, papiri koji se nalaze u medijima su zaista besmisleni. On je, međutim, rekao da je postizanje dogovora neizvesno, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači pristao na izvršna ili zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština, a za nas je neprihvaltljivo da pristanemo na zakone Kosova.

- Želim da se nešto tako više nikada ne ponovi, a da Srbija svojom mudrom politikom zaštiti bezbednost i interese srpskog naroda na Kosovu - kazao je Dačić, navodeći da je s obzirom na to kakva je situacija u južnoj srpskoj pokrajini, Srbiji potrebna realna politika i zahvalio svim Srbima koji su ostali na Kosovu i kada su njihove vođe pobegle.


Obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, patrijarh srpski Irinej je istakao da u svim razgovorima o Kosovu i Metohiji Srbija treba kao najvažniji zahtev da postavi povratak Srba na te prostore. On je naveo da je sa Kosova prognano 240.000 Srba .“Ako neka bezočna sila učini da ostanemo bez Kosova i Metohije, uvek imamo primer jevrejskog naroda koji je 2.000 godina čekao Jerusalim i dočekao ga je”, naveo je Irinej.
Aleksandar Vulin, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju zatražio je juče od međunarodne zajednice da prizna grešku zato što devet godina kasnije nije uložila napore da otkrije ko stoji iza zločina od 17. marta 2004. On je, prisutvujući pomenu koji je vladika raško-prizrenski Teodosije služio u crkvi Sv. Nikole u Prištini, podsetio da je preko 50.000 ljudi učestvovalo u poslednjem nekažnjenom pogromu u Evropi za koji još uvek niko krivično nije odgovarao.

Sa Kosova je prognano oko 240.000 Srba

Sa Kosova je prognano oko 240.000 Srba | Foto: Emil Čonkić

„Priština želi o zlatu i penzijama”

Predstavnici Kosova traže da deo sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bude i rešavanje velikih tema i sporova, piše „Koha ditore“. Među njima su ratna šteta, penzije, podela imovine, uključujući zlato, utvrđivanje društvene imovine Kosova u Srbiji i Srbije na Kosovu.
Prištinski dnevnik navodi da se u razgovorima u Briselu kojima posreduje visoka predstavnica EU, još ne govori o velikim temama od ekonomskog značaja u pogledu kojih postoji nesaglasnost Srbije i Kosova. „Te teme, kao i pitanje nestalih, očekuje se na stolu u drugoj polovini ove godine“, dodaje Koha ditore.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP