Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVAKA TREĆA STARIJA OSOBA TRPI NASILJE

Zlostavljaju najčešće najbliži!

Autor: A. E. | 04.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Istraživanja pokazuju da svaka treća starija osoba u Srbiji svakodnevno trpi neki oblik nasilja. Pretpostavlja se da je taj broj i veći, jer vrlo mali broj njih priznaje da trpi nasilje, budući da su vinovnici zlostavljanja nad njima najčešće najbliži. Stid i strah da priznaju kako se loše postupa prema njima najčešći su razlozi za prikrivanje zlostavljanja koje često traje i decenijama.

Čak 75 odsto žrtava su žene i tek  jedna od 14 osoba prijavljuje nasilje,  podaci su Crvenog krsta Srbije

Čak 75 odsto žrtava su žene i tek jedna od 14 osoba prijavljuje nasilje, podaci su Crvenog krsta Srbije | Foto: Shutterstock

Podaci kojima raspolaže Crveni krst Srbije pokazuju da najstarija žrtva ima 87 godina, a izvršilac 77, dok je najmlađi nasilnik 26-godišnji unuk. Čak 75 odsto žrtava su žene, i tek jedna od 14 osoba prijavljuje nasilje. Nasilje nad starima je mnogo više rasprostranjeno nego što se o tome zapravo priča, kaže socijalni radnik Nadežda Satarić.


Koristoljublje sve češći motiv nasilja

- Ekonomsko nasilje je nasilje kod koga nasilnik bez odobrenja i znanja vlasnika računa skida novac i troši ga isključivo za zadovoljenje sopstvenih potreba, kontroliše primanja i često brani da osoba raspolaže sopstvenim novcem. Neretko se dešava i da srodnici svoju „ljubav” i „brigu” uslovljavaju potpisivanjem ugovora o doživotnom izdržavanju i nakon overavanja ovog ugovora prestaju da vode računa o njima - kaže Satarić.

- Sa jedne strane to je zbog toga što osobe koje trpe nasilje to teško priznaju, jer je u najvećem broju slučejeva reč o njima najbližim osobama, u koje oni imaju najviše poverenja, članovima porodice. Osećanje sramote, strah da će, ako prijave nasilje trpeti sankcije, da će ono postati još agresivnije, da im se neće verovati, dodatno utiču na osećanje bespomoćnosti i bojazan od prijavljivanja.
Često im se preti da će ih ostaviti i da neće imati ko drugi da brine o njima, da ode po lekove i da ih odvede kod lekara, sumnja da će se situacija poboljšati, samo su neki od brojnih razloga zbog kojih se starije osobe retko odlučuju da prijave nasilje. Drugi razlog je što su često ne znaju i nisu ni svesni da trpe nasilje ako ono nije fizičko. A upravo drugi oblici nasilja, poput psihičkog i emocionalnog su mnogo češći.
Kada ih mi pitamo da li trpe nasilje oni često odgovaraju ne, ali kada počnemo da pričamo o tome šta se sve pod nasiljem podrazumeva, vikanje, izrugivanje, vređanje, zabrane, ucene, zanemarivanje... oni potvrđuju da im se to svakodnevno dešava - zaključuje Nadežda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP