Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VESTI IZ JAGODINE

Zlostavljana beba oduzeta od roditelja!

Autor: Tanjug | 03.11.2014 - 12:13:00h | Komentara: 2

Centar za socijalni rad u Jagodini doneo je danas odluku da šestomesečni Đ. B., posle lečenja, bude upućen u hraniteljsku porodicu do osposobljavanja porodice Bojović za roditeljstvo. Utvrđeno je da su povrede deteta nastale prilikom presvlačenja i povijanja deteta.

Hitna pomoć
 

- Izvršena je procena majke i porodice, ustanovljeno je da majka ne može da se brine o detetu zbog niskog intelektulanog statusa, i nije zainteresovana da se brine. U porodici ne postoji adekvatna podrška, te će dete posle lečenja biti upućeno u hraniteljsku porodicu. To je stav stručnih radnika centra - kaže za "Blic" direktorka Centra za sovcijalni rad Biserka Jakovljević.

Mišljenje tog centra je da su povrede deteta nastale zbog neadekvatnog načina zbrinjavanja, odnosno pri presvlačenju i povijanju, kao i da majka nije bila u stanju da sagleda postupke i posledice svojih postupaka.

- To je dovelo do toga da dete bude ugroženo. Srećom da se sve i završilo

na ovaj način. Jelena nije uviđala posledice svojih radnji i mogla je da naudi

detetu mnogo više. Porodica nije imala kapaciteta da sagleda njene postupke

koji su loši pod dete. U ovom slučaju porodica nije u stanju da prepozna šta se dešava. Otac je veoma često odsutan zbog prirode posla i ne može samostalno da preuzme brigu o detetu - isitiče Biserka Jakovljević.

Po zakonu lica koje sklopi brak ima radnu sposobnost i odgovara za svoje

postupke samostalno. Otac Zoran je najavio da će angažovati profesionalnu

negovateljicu za bebu, što će centar razmotriti, jer će, po rečima odgovornih u

tom centu, dete privremeno biti upućeno u hraniteljsku porodicu.

Potvrđeno: Beba u Jagodini je zlostavljana!

Direktor Opšte bolnice u Jagodini dr Darko Miletić, izjavio je danas Tanjugu, da je šestomesečno muško dete, koje je dopremljeno u ovu ustanovu iz sela Slatine kod Jagodine, sa prelomom podlaktice i brojim hematomima, "stabilno i život mu nije ugrožen".

"Komisija za zlostavljanje dece Opšte bolnice, sastavljena od petoro lekara pedijatara je zaključila da se radi o povredama, da su uzrok prelomu ruke i hematomima, nasilne povrede i obratila se Policijskoj upravi i Centru za socijalni rad koji to sada imaju u svojoj proceduri", rekao je Miletić.

"Brojni hematomi (krvni podlivi-modrice) nisu zbog hematoloških problema (bolesti krvi), sve smo temeljito iskontrolisali, već se sigurno radi o nasilnim povredama", rekao je Miletić.

Portparolo Policijske uprave u Jagodini Gordana Cvetić, izjavila je Tanjugu da policija u saradnji sa tužilaštvom i Centrom za socijalni rad radi na utvrđivanju činjenica.

Direktor Opšte bolnice u Jagodini dr Darko Miletić potvrdio je prethodno za Tanjug da je u ovu ustanovu dopremljena šestomesečna muška beba sa prelomom desne podlaktice i dosta hematoma po celom telu, i da lekari preduzimaju sve mere da spasu dete.

"Majka deteta (17) tvrdi da su povrede nastale od pada deteta. Mi nemamo nikakve anamnestičke podatke o tome, ali toliko povreda ne može da se desi padom", rekao je Miletić.

"Obzirom da je to dete bilo povređeno i pre mesec-dva, kada je imalo prelom butne kosti, to izaziva sumnju kod nas, jer tako nešto se ne dešava slučajno. Najblaže rečceno, o detetu se ne vodi računa kako treba", rekao je direktor Opšte bolnice u Jagodini.

"Obavljen je psihijatrijski pregled majke i psihijatri su predložili, s obzirom da je ponašanje majke i u bolnici takvo, da se i nad njoma i nad detetom bdi 24 sata. Majka se protivi takvom nadzoru, a nama je teško, katastrofalno, raditi bilo šta protiv njene volje", rekao je Miletić.

"Ne polazim od solucije da je neko bolestan i zlostavlja dete, ali morate da razmišljate i na tu temu. Nezahvalno je tvrditi da je neko zlostavljanjem naneo te povrede. Međutim, jednostavno, mnogo je tu slučajnosti, a sa druge stane porodica ne sarađuje sa nama", napomenuo je Miletić.

"Preduzeli smo i poduzimamo sve mere da se dete spasi", rekao je direktor Opšte bolnice u Jagodini.

U Policijska uprava u tom gradu Tanjugu je rečeno da policija u saradnji sa Višim tužilaštvom u Jagodini radi na rasvetljavanju ovog slučaja, a uključen je i Centar za socijalni rad.

Pojedini mediji preneli su juče da beba ima modrice i po preponama zbog čega se sumnja da je seskualno zlostavljana. Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević kaže za "Kurir" da koliko zna beba nije seksualno zlostavljana.

Ona je navela da je bebina majka Jelena osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju i da je bila pod starateljstvom u Varvarinu.

Otac bebe rekao je za "Kurir" da je u petak kad je došao s posla video da njegov sin ima modricu ispod oka.

"Supruga mi je rekla da se nažuljao na cuclu i ja sam joj poverovao. Ipak odveo sam ga kod lekara i oni su rekli da ima prelom ključne kosti. Zato su mu stavili gips i zadržali ga u bolnici".

On je rekao i da radi po ceo dan i da je njegova supruga uglavnom sama sa detetom, te da ne zna šta se dešavalo ko kuće kad njega nije bilo.

Navodi i da je preključe bio na razgovoru u policiji koji je trajao četiri sata i da je policiji rekao da se njegova supruga prema bebi odnosila besprekorno u njegovom prisustvu i da ne veruje da ga je namerno povredila.

Poslednji komentari
  • iva Vreme: 03.11.2014 12:47h

    Bebu oduzeti od majke,a majci pod hitno uraditi sterilizaciju(podvezivanje jajnika),jer nazalost nije sposobna da bude dobar roditelj.

  • tasa Vreme: 03.11.2014 13:37h

    Tuzno,jezivo,jadno i stravicno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP