Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI PRESTRAVLJENI

Zmija preplašila decu u vrtiću!

Autor: 24sata.rs | 28.08.2014 - 09:23:00h | Komentara: 0

U dvorište vrtića “Bubamara” u utorak je zalutao smuk. Iako su deca bila radoznala, roditelji su bili zabrinuti što se u blizini njihovih mališana pojavila zmija.

Smuk, kao i sve ostale beogradske vrste zmija, nisu otrovne: OŠ

Smuk, kao i sve ostale beogradske vrste zmija, nisu otrovne: OŠ "Pavle Savić" | Foto: D. Goll

I juče je u obdaništu glavna tema bila smuk koji je stigao do ulaza u obdanište. Roditelje, bake i deke u neverici su dopratili mališane do škole.
- Deca su došla i rekla nam da im je bila zmija! Mislili smo šale se, ali odakle im to pade na pamet. Nismo im verovali dok nismo došli u vrtić - priča Mara K., jedna od majki koja je dete juče dovela u obdanište.
Roditelji pričaju da su čuli jedni od drugih o “situaciji sa zmijom”. Zmiju su pre dece primetile vaspitačice koje su je zadržale do dolaska radnika “Veterine Beograd”.
- Kažu da je radnik "Veterine" jurio kroz grad samo da što pre stigne - dodaje Mara K.
Deca su za to vreme bila u obdaništu pa nisu bila ugrožena, ali su tokom celog dana prepričavala događaj. Međutim, prema rečima stanovnika Mirijeva, zmije su odavno njihovi “kućni ljubimci”.
- Svake godine ih viđamo pred polazak u školu. Srećom, ove godine ih nije bilo, mada smo po travi viđali košuljice. Znači i dalje ih ima. Kažu da nisu otrovne, ali ne mogu da kažem da me nije strah - priča Jelena V.
Dragana Salopek, direktorka OŠ “Pavle Savić” u Mirijevu koja se nalazi u blizini vrtića, kaže da je ovih životinja bilo i u školi.
- Kod nas su zmije uobičajena pojava. Zbog toga smo sa Zoohigijenom stalno u vezi. To ne čudi, jer je oko škole krš, šipražje, žbunje... Desilo se da je ušla do zbornice pretprošle godine. Mi joj ne smemo ništa, čuvamo je da ne pobegne dok ne dođu nadležni, maltene smo se već navikli - priča Dragana Salopek.
Snežana Petrović, direktorka PU “Zvezdara”, kaže da su zaposleni u vrtiću adekvatno reagovali na pojavu gmizavca, kao i da bezbednost dece nije bila ugrožena.
- Ovo naselje, ali i ovaj vremenski period je takav da se pojave gmizavci. Nije bio prvi put. Čim se to desilo, obavestili smo nadležne službe i adekvatno smo delovali, jer su te životinje pod zaštitom. Roditelji ne treba da brinu, jer su deca bezbedna - kaže Snežana Petrović.

Kazna za ubijanje zmije 30.000 dinara


Zakon u Srbiji zabranjuje ubijanje zmija jer su one zaštićena vrsta, a kazna za ubijanje ovih gmizavaca je 30.000 dinara. Ipak, ako dođe do ujeda zmije, savet lekara je da se obratite najbližem Domu zdravlja, kao i da sami ne dirate mesto ujeda.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP