Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATICA GUNDELJ (50), MAJKA ČIJA JE ĆERKA STELA (25) UBIJENA

Znamo da nećemo čuvati njenu decu i to me ubija!

Autor: Jelena Jokanović | 01.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Tog 13. februara, Katica Gundelj nije ni slutila da više nikada neće videti svoju ćerku Stelu, koju je veče pre toga brutalno ubio Aleksandar Šundić (23). „Evo, prošlo je više od deset meseci, ali bol ne jenjava i čini mi se da će nam biti i teže jer nam ona sve više nedostaje.

Katica Gundelj (50)

Katica Gundelj (50) | Foto: Nebojša Marković

Znamo da neće doći, da neće otvoriti vrata, da nećemo čuvati njenu decu i to ubija“, počinje svoju intimnu ispovest za „Alo!“ Katica, dodajući da joj je neshvatljivo da je nekog ko je toliko voleo život i živeo ga punim plućima neko iz čiste obesti ubio.


Da Stelu otrgnu od zaborava


U znak sećanja na Stelu Gundelj, njeni prijatelji i saigrači iz plesnih ansambala u kojima je nastupala organizovali su „Steline dane“. Manifestacija će se održavati svake godine u Staroj Pazovi, a sve sa ciljem da Stela ne bude zaboravljena, kaže njena majka Katica. Ustanovljena je i nagrada takozvanih čuvara tradicije. Na manifestaciji će se u Stelino ime prikupljati dobrovoljni prilozi za Institut za majku i dete, u kojem Stela, kao diplomirani lekar, nažalost nikoga nije stigla da leči.

- Kakva je Stela bila devojka?
Veoma mi je teško da govorim da je Stela bila i da je ona deo neke prošlosti. Za nas je ona još uvek živa. Od prvih koraka želela je da bude pobednik. Bila je neko ko nije trpeo poraze. Sve što je radila, želela je da uradi savršeno. Bila je veliki borac za sebe i za druge. Više od svega želela je da postane lekar i da leči ljude, a fakultet je u toj želji završila i pre roka. Bila je svestrana, puna energije i uvek joj je bilo malo aktivnosti, učenja i dokazivanja. Igrala je u dva folklorna ansambla istovremeno i sa njima obišla više od 30 zemalja sveta. Pohađala je pesničke i novinarske kolonije. Ranije bih joj rekla da uspori malo, da se odmori, a ona bi mi uvek odgovorila - odmoriću kada odem u penziju. Volela je život, a onda je neko iz ljubomore ili bolesti rešio da njoj takvoj oduzme život.

- Da li ste znali za njihovu vezu?
- Ako je to i bila neka veza, ja sam za nju saznala tek posle nemilog događaja. Aleksandra sam prvi put videla na proslavi Stelinog diplomskog. Došao je sa prijateljem, a ona ga je predstavila kao druga iz doma. Dakle, nije smatrala da treba da kaže da joj je drag, čak ni simpatičan, a kamoli momak. Kada sam Stelinu rođenu sestru Leu upitala ko je on, ona je odgovorila - niko bitan u njenom životu. On to verovatno nije mogao da prihvati, a ispostavilo se da je bio veoma bitan jer njenog života, nažalost, više nema.

Steline fotografije svuda po stanu

Steline fotografije svuda po stanu | Foto: Nebojša Marković

On živi, a Stele nema


- Da ste vi sudija, koju biste mu kaznu izrekli?
- Ne postoji dovoljno velika kazna za njega, ali izrekla bih mu maksimalnu koju sud dozvoljava. Da je osuđen na 40 godina, znala bih da neću biti živa kada izađe, ali da je njegov život sa 60 godina praktično prošao. Ovako, kada izađe za desetak godina, on će i dalje biti na početku života. Ali, kako god da je kažnjen, nju ništa ne može da vrati. On živi, doručkuje, spava, ustaje, a Stela ne - kaže Katica.

- Dok je trajala njihova veza, da li se Stela nekom poverila da je možda nasilan prema njoj?
- Saznala sam kasnije od njenih drugarica da im se žalila da je uznemirava, ali u smislu da joj dosađuje, ali ne i da je nasilan. Verujem da je to više bilo neko zaljubljivanje i da je ona onda shvatila da joj se baš i ne sviđa, a on to nije mogao da prihvati. Nakon što je počela da živi privatno, on je saznao gde živi i jedne noći joj je lupao na vrata, pa mu je pretila policijom. Ona je to drugaricama ispričala onako uz osmeh, kao da to nije ništa. Nije se uplašila, već je samo želela da ga se otarasi. Nije ni slutila da se tako nešto može desiti.

- Kakav je bio Stelin poslednji dan?
- Sasvim uobičajan. Vratila se sa posla, uveče smo se čule, pričale o običnim stvarima, kako smo provele dan. Rekla mi je da ide na probu, a da sutra putuje na nastup, takav joj je bio plan. Ujutru je nisam zvala jer nisam želela da je budim. Onda je Lein momak nazvao i upitao je da li se čula sa Stelom i rekao da je pročitao nešto u novinama. Mi smo stalno strahovali zbog njene vožnje jer put je dug, a i bilo je zimsko vreme, pa smo u prvi mah pomislili da se radi o saobraćajnoj nesreći. Videli smo u novinama inicijale, ali je adresa bila poznata. Zajedno smo otišle do njenog stana, a na vratima nam je ostavljena poruka da se javimo u stanicu policije u 29. novembra. Tako sam iz novina saznala da je Stela ubijena.

- Kako je proteklo suđenje?
- Suđenje je brzo završeno i bilo je puno nelogičnosti. Sve se svelo na njegove izjave. Nisu uzete u obzir izjave svedoka, dokazi. Tužilac je optužnicu bazirao na njegovoj izjavi da on to nije hteo i da je i on izgubio voljenu osobu. Tako je ubistvo kvalifikovano kao obično. Ali, on je tu osobu, čak i da je voljena, ubio, a ne izgubio. To je uradio iz čiste sebičnosti. Čak je i psiholog koji ga je posmatrao zaključio da je egoističan, narcisoidan. Nijednog trenutka nije pomenuo Stelu, samo je pričao o sebi i svojim osećanjima. Sudija je u završnoj reči rekao da bi ga on kaznio na mnogo veću kaznu da je mogao, ali da su mu ruke vezane.

- Vi ste tražili prekvalifikaciju dela i izuzeće zamenice višeg javnog tužioca koja je vodila Stelin slučaj. Dokle se stiglo sa tim?
Sakupljeno je 3.200 potpisa za peticiju da se optužnica preinači u teško ubistvo. Međutim, iako znamo da je osuđen na 15 godina, mi tu presudu nismo zvanično dobili, jer tek onda možemo da se žalimo. Što se tiče izuzeća, dobili smo odgovor višeg javnog tužioca u kojem se kaže da je ona samo obavljala svoju dužnost, ali to je kao da smo nju pitali da li je kriva, a ona odgovorila ne. Još uvek čekamo odgovor republičkog javnog tužioca i apelacionog tužilaštva, šta može da se uradi. Nakon što je duže vreme izbegavala kontakt sa nama, uspeli smo da dođemo do nje. Jedva da je rekla da joj je žao, ali i da je to njeno viđenje stvari i njeno pravo.

- Stela je nastradala u februaru. Kako se svih ovih meseci nosite s tim?
- Rana je još uvek ogromna, bol neizdrživ. Vremenom je sve teže jer nam ona sve više nedostaje. U početku je to bio šok, nismo bili svesni šta nam se dogodilo, a sada, kako vreme prolazi, sve je veća praznina. Znamo da ona neće doći, da neće otvoriti vrata, da nećemo čuvati njenu decu, i to ubija. Svako od nas se nosi sa bolom na svoj način i jedni druge pokušavamo da poštedimo. Ne prođe ni minut da ne pomislim na nju. Šta god da radim, setim se da ona to ne radi. Teško mi je kad pomislim da je tamo negde u mraku, beznađu i da pati što nije ispunila svoje snove.

- Kažu, ljudski je praštati. Da li mislite da biste ikada mogli da mu oprostite?
- Ne razmišljam o tome, niti o njemu uopšte. U početku sam bila ljuta i razmišljala sam zašto je to uradio. Sada sam sve više okrenuta tome da shvatim kako se to njoj dogodilo, zašto je njena sudbina toliko nesrećna.

Ubica Aleksandar Šundić

Ubica Aleksandar Šundić

Bez telegrama


- Da li vam se neko od njegove porodice javio i izjavio saučešće?
Ne znam šta bih rekla i kako bih reagovala da su nam njegovi roditelji izjavili saučešće. Nismo dobili ni telegram, a kamoli da nam neko od njih priđe i kaže da im je žao što se to dogodilo. Ipak, mislim da je trebalo i da bi to bilo ljudski i korektno. Mi se nismo poznavali, ali čak ni taj njegov prijatelj koji je bio na Stelinoj diplomskoj proslavi, koji je bio za našim stolom, nije našao za shodno da nešto kaže. Ali dobro, to nju ne bi vratilo.

Poslednji komentari
  • slavica Vreme: 01.12.2013 13:02h

    Moraćete da izdržite nepisivu bol, zbog vaše Lee.Predpostavljam da nije lako ali morate .Ni meni nije lako a kamoli vama.

  • tanja Vreme: 01.12.2013 18:11h

    Ovakve sramne i samovoljne presude u Srbiji su ocigledan dokaz da Srbija nije drzava vec najobicnija prcija!! Eeee Srbijo, stidi se i srami se svoje bespomocnosti!!! Stelinim roditeljima zelim da im Bog da puno snage da ovo prezive i da isteraju pravdu u Strazburu!!!

  • ana Vreme: 01.12.2013 20:15h

    Draga majko,ne trazi odgovor zasto je njena sudbina nesrecna.Puno nas ima Sa nesrecnim sudbinama.Ja Sam prije dvije godine saznala da imam Tumor od 100.000 oboli svaki peti,eto ja Sam taj peti,i trazila Sam odgovor zasto je to moja sudbina,nikada ga nisam nasla.Na kraju Sam shvatila Bozje davanje.Ubica nikada nece Imati Mira,i preblago Su ga kaznili,da on jede,zivi,a Stele nema.Sve moje molitve idu tebi majko,razumijem da si bila ljuta,imas pravo Na to. I bolje sto njegovi nisu dosli.Vjerovatno je on mentalno bolestan,ali ga nemozemo opravdati.Budi jaka majko,svi smo mi tvoje kcerke I volimo te,bol ne prestaje niti ce,molim te budi jaka majko.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP