Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POPULARNA NAUKA

Znate li zašto stvari u ogledalu deluju izvrnuto? (VIDEO)

Autor: iflscience.com | 18.02.2015 - 15:47:00h | Komentara: 0

Da li ste se ikada upitali zašto stvari u ogledalu izgledaju izvrnuto po horizontali, ali ne i po vertikali? E, za to postoji lepo naučno objašnjenje...

Megan Physics Girl Odraz u ogledalu | Foto: Printscreen Youtube

Megan Physics Girl Odraz u ogledalu | Foto: Printscreen Youtube

Ukoliko nosite majicu na kojoj piše neka reč, ona će u vašem odrazu u ogledalu biti "ispisana" unatraške, ali ne i pretumbana naopako po vertikali.
Najjednostavnije rečeno, to je tako zato što mi stvari vidimo obrnuto, a ne ogledalo, odnosno zato što smo ih pred ogledalo postavili obrnuto.
Da pojasnimo... Kada okrenete majicu prema sebi, vi ćete natpis videti "ispravno", odnosno onako kako i treba da izgleda, baš kao i bilo koji prolaznik koji vas pogleda. Ali, kada oblačite majicu, onda neminovno tu stranu okrećete od sebe, pa je i ogledalo tako "vidi". Ovo lako možete da proverite - samo uzmite neku majicu koja se koliko-toliko providi, a na sebi ima ispisanu neku reč. Prvo je okrenite prema sebi, a onda onako kako biste je obukli, pa ponovo pogledajte kroz nju. Videćete da reč izgleda "naopako" napisana.
Isti slučaj je i ako stanete ispred dogledala i, na primer, podignete desnu ruku. Učiniće vam se da je vaš odraz u ogledalu podigao levu. To je isto kao kada stanete ispred druge osobe i podignete desnu ruku, tražeći da ona podigne onu koja je paralelno s vašom. Naravno, ta osoba će podići levu ruku.

Još jedan dokaz: Kada se s nekim rukujete, vi toj osobi, kao i ona vama, pružate desnu ruku. Ukoliko bi ta osoba odgovorila rukom koja se nalazi s iste strane na kojoj je vaša desna, ona bi vam pružila levu. Logično, zar ne?

Inače, zbog toga što stvari u ogledalima deluju izvrnuto, natpisi na prednjim stranama vozila hithih službi ispisani su onako kako bi izgledala u ogledalu.

pokrivalice

Spreda je reč "izvrnuta", ali je u retorvizoru u redu | Foto: Nemanja Kostić

Zato, kada u retrovizoru svog automobila vidite vozilo na kojem piše "Hitna pomoć", vi ćete taj natpis videti baš onako kako i treba. A ako biste izašli iz automobila i direktno pogledali, na sanitetu bi pisalo "ćopom antiH". Isto je u slučaju natpisa "Vatrogasci", odnosno "icsagortaV".

Vertikalne promene nisu moguće, osim ako u pitanju nije krivo ogledalo, a to je tako zato što, kao i bilo koja druga površina koja reflektuje odraz (voda, na primer) ogledalo funkcioniše samo po pitanje horizontale, vaš odraz će biti zarotiran samo po toj osi.

Kako sve ovo funkcioniše objasnila je i lepa video blogerka Megan, poznatija kao "Physics Girl". Pogledajte video s njenim pojašnjenjima:


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP