Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARKA OTVORENO

Zorana Mihajlović: Neću se povuči pred stereotipima!

Autor: Zorana Mihajlović | 08.11.2013 - 14:32:00h | Komentara: 4

Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović na svom fejsbuk profilu objavila je autorski tekst pod naslovom "Neću se povući pred stereotipima" koji vam prenosimo u celosti:

Odobrila 20 aplikacija:  Zorana  Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Oliver Bunić

U proteklih nekoliko nedelja i meseci sve češće sam izložena grubim napadima i diskreditacijama koje nemaju veze sa političkom borbom ili sa konstruktivnom kritikom mog rada i aktivnosti ministarstva koje vodim.
Ti napadi su usmereni na moju ličnost, moju pripadnost ženskom rodu, moj izgled.
Od mene se očekuje da se ljubim sa direktorom javnog preduzeća kao rešenje za odbijanje restrukturiranja kompanije čija očajna finansijska situacija ugrožava ne samo izgradnju Južnog toka već i onemogućava izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad i direktno utiče na energetsku bezbednost Srbije.
Za mene izvesni ruski analitičar bez ijednog argumenta tvrdi da sabotiram gasni sporazum između dve zemlje, a poziva se na sopstvenu analizu misli, nikad izrečenih od strane predsednika Rusije!
U izvesnim medijima ti napadi se razvijaju opet bez argumenata i sa neverovatnim kritikama koje se oslanjaju na neophodnost patrijarhalnih odnosa u srpskoj politici i društvu. U Glasu Rusije bukvalno se kaže „i mada je Srbija pretežno patrijahalna zemlja u kojoj se tradicionalno muškarac smatra domaćinom, čini se po poslednjim istupima ministarke Mihajlović da se ona ipak ne slaže sa takvom starinskom podelom uloga. Ali to je već problem za domaćina kuće, koji slikovito rečeno, samo jedan dan u godini dočekuje goste na vratima na proslavi porodične slave, a sve ostale dane u godini uzmiče pred emancipovanom gazdaricom“.
Nedavno je politički protivnik u nedostatku političkih argemenata kritikovao moj izgled i davao savete koje mu niko nije tražio.
Vređanje po rodnoj pripadnosti zajednička je karakteristika ovih napada. Ni u jednom slučaju nije iskorišćen argument koji bi dokazao teške diskvalifikacije moje ličnosti i mog angažmana. Upotrebljeni su stereotipi, koji se koriste kao zamena za relevantne informacije i najviše utiču na ljude kada nemaju dovoljno drugih informacija.
I u ovom slučaju ne daju se nikakve informacije koje bi mogle da precizno definišu primedbe koje mi se upućuju. Umesto toga, kroz stereotipe se vrši ponižavanje, diskreditacija, diskvalifikacija sa ciljem da čestim ponavljanjem to postane opšte mesto.
Te diskreditacije se, opet bez činjenica, vraćaju u politički život Srbije i samo na osnovu utiska šire dalje. Očigledan primer je Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, koji tvrdi za Danas da su ruske primedbe na račun ministarke Mihajlović „potpuno na mestu“:
„Imam utisak da je Zorana Mihajlović protivnik izgradnje Južno toka i celokupnog gasnog sporazuma od prvog dana. U tom smislu treba posmatrati kritičke tonove na njen račun koji stižu iz Moskve“.
Moje primedbe u vezi potrebe reformisanja “Srbijagasa“, koje imaju za cilj da to javno preduzeće postane održivo i profitabilno i da doprinosi razvoju Srbije, a ne kamen oko vrata naše ekonomije, tumače se kao subverzija međudržavnog sporazuma!
Moje konstatacije o zatečenom stanju u energetskim sporazumima i želja da radimo ono što mi je obaveza, da štitim interese Srbije, tumače se maltene kao izdaja.
Svakako bih volela da vidim da li bi se ovakve kritike upućivale da je na mom mestu na primer, Aleksandar Vučić ili neki drugi muškarac iz vrha države.
Ovo su ozbiljna pitanja ne samo na političkom nivou, već i u oblasti odnosa među polovima. O diskriminaciji žena u političkom, javnom i poslovnom životu dovoljno govori statistika o zastupljenosti žena, ali i ovakva nastojanja da se i prema ženama koje jesu aktivne u politici, koje nastoje da na najbolji mogući način, odgovorno i vredno obavljaju svoj posao, svakako će terati žene u apstinenciju kad je reč o društvenom angažmanu.
Ja se naravno neću povući.
Ovakvi neargumentovani napadi svakako ometaju naš rad, ali to neće uticati na rezultate, već upravo obrnuto – nastojaćemo da radimo bolje, vrednije, više i da se borimo za javni interes, od onog koji je vezan za energetsku stabilnost, do emancipacije i zaštite interesa žena u našem društvu.
Poslednji komentari
  • Sale Vreme: 08.11.2013 17:15h

    Pogledaj samo dekolte koliki je!?!?!?! SRAMOTA!!! Ovo samo pokazuje sta je ko je i kakva je. Jadno je to sto je narod izgleda sve vise podrzava samo zato sto vidi u njoj ZENSKO SA DEKOLTEOM dok ne slusa uopste sta prica i kako prica pokazujuci da zaista nista ne zna. Onaj ko u saopstenjima ima bolji recnik nego u emisijama uzivo, znas koliko je sati!!!

  • Dobrivoje Vreme: 08.11.2013 21:53h

    Zorana je vredna, iskrena i veliki borac. Verujem da će uspeti u onome što namerava.

  • boza Vreme: 09.11.2013 07:10h

    Ne cenim je nesto posebno,ali ako uspe da se izbori sa gasnim bosom Bajatovicem mozd I promenim misljenje.

  • marko Vreme: 09.11.2013 15:13h

    Da li ste vi svesni da u južnom toku svi zaradjuju odim države Srbije? Firma koja će graditi Južni tok je registrovana u Švajcarskoj. A pare od rente za transport gasa kroz Srbiju idu na račun u švicu pa 49% od tih para u budzet. Zar nije trebalo da bude u Srbiji registrovana ta firma....I ne dirajte ženu ona radi svoj posao i dok ne razbije mafijaše u energetici ne treba da stane.......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP