Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPTIMISTIČNA

Zorana Mihajlović: Ovo će biti godina gradnje i razvoja Srbije

Autor: Tanjug | 20.02.2015 - 16:05:00h | Komentara: 3

Vlada Srbije očekuje da 2015. bude godina gradnje i razvoja i da Srbija napreduje za najmanje 50 mesta na "Duing biznis" (Doing busines) listi Svetske banke, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović

 
Ona je precizirala da su u prošloj godini za to stvorene zakonske pretpostavke, a najvažniji projekat biće izgradnja Koridora 10, koji treba da bude završen do kraja 2016. godine.
"U prošloj godini su stvorene pretpostavke za to, usvajanjem Zakona o planiranju i izgradnji i objavljivanjem crnih i belih lista. Stoga će ova godina biti posvećena, pre svega, ubrzanoj realizaciji projekata i započinjanju novih", rekla je je Mihajlović u intervjuu za najnoviji broj Magazina Biznis.
Mihajlović je ocenila da će, naravno, uvek biti onih koji bi da usporavaju reforme, braneći neke lične ili grupne interese, "ali verujem da je ova Vlada pokazala da za nju prepreke nisu izgovor, već izazov koji želi da prevaziđe".

Ipak se radi: Gradilište na deonici Ub - Lajkovac

Koridor 10  | Foto: Emil Čonkić

 


Govoreći o planovima Vlade Srbije da Koridor 10 bude završen do kraja 2016. godine i da će radovi na tom projektu biti prioritet u ovoj godini, Mihajlović je podvukla da je za Srbiju od velike važnosti da taj putni pravac bude u funkciji što pre, jer godišnje gubimo više od 30 miliona evra zbog toga što nije završen.
Pošto, prema njenim rečima, za novo zaduživanje nema prostora, vlada planira izgradnju nekoliko putnih pravaca putem koncesija ili javno-privatnih partnerstava.
"Razgovori sa kineskim kompanijama o izgradnji dve deonice na Koridoru 11, od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege, biće nastavljeni i razmatraće se modifikacije finansijskog aranžmana koje su predložili", najavila je Mihajlović.
Postoji, takođe i mogućnost da se ulaže preko javno-privatnog partnerstva ili koncesionog aranžmana u završetak obilaznice oko Beograda u dužini od 30 kilometara, u izgradnju teretne obilazne pruge Beli Potok - Vinča - Pančevo, zajedno sa obilaznicom Bubanj Potok - Vinča - Pančevo, uključujući novi drumsko-železnički most preko Dunava kod Vinče, navela je ministarka građevinarstva.


Mihajlović je napomenula da su ovi modeli mogući i za izgradnju državnog puta moravskog i fruškogorskog koridora, kao i deonicu Požega - Boljare na Koridoru 11, kao i za intermodalne terminale i modernizaciju luka.
Ministarka građevinarstva je najavila da će do 1. marta Zakon o planiranju i izgradnji biti u punoj primeni, kad počnu da ga primenjuju lokalne samouprave, a do kraja godine će biti uspostavljen i elektronski sistem izdavanja dozvola.
Puna primena novih procedura i novog Zakona o planiranju i izgradnji počinje od 1. januara 2016. godine, jer to podrazumeva elektronsku razmenu dokumenata i uvođenje registratora, najavila je Mihajlović.

Zatekla radnike bez  šlemova i propisane  opreme: Zorana  Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Aleksandar Levajković

 

Na pitanje kada se očekuje poboljšanje stanja u srpskom građevinarstvu, Mihajlović je odgovorila podsećanjem da je, trenutno, učešće građevinarstva u BDP-u oko četiri odsto, što je manje čak i od pojedinih zemalja u okruženju, i naglasila da je cilj da se učešće poveća na sedam odsto BDP do 2017. godine. U odgovoru na pitanje da li je ugroženo buduće snabdevanje Srbije gasom, pošto se neće graditi gasovod Južni tok, Mihajlović je rekla da je najvažnije da Srbija što pre dobije drugi pravac snabdevanja gasom, jer alternativa nema mnogo.


Postoji mogućnost da se povežemo na južni gasni koridor, ali i na takozvani turski tok, koji ide istom trasom, a za to nam je potrebno da izgradimo gasovod Niš - Dimitrovgrad, što nam daje mogućnost da se priključimo i na gasni terminal u Aleksandropolisu koji 2016. godine treba da počne sa radom, objasnila je Mihajlović.


Treba imati u vidu i ozbiljne prognoze da će Rumunija uskoro postati izvoznik gasa, a odavno postoji plan da se izgradi konekcija sa Rumunijom, a takođe, postoji mogućnost da se napravi interkonekcija sa Hrvatskom, koja bi nam dala mogućnost da se povežemo sa gasnim terminalom koji će se najverovatnije graditi na Krku, najavila je potpredsednica vlade.

Poslednji komentari
  • radnik AMSS u protestu Vreme: 20.02.2015 16:12h

    Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ..............

  • vera Vreme: 20.02.2015 16:45h

    Odavno vise neverujem u bajke.

  • Bujan Vreme: 20.02.2015 19:15h

    Ašto mi neko ne pokloni ovu zoranu na jednu noć da mi prenese njene bubice

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP