Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JELICA ĐORĐEVIĆ (48) KROJAČICA I DIZAJNERKA

"Zorani bih sašila haljinu za džabe"

Autor: Maja Keranović | 23.03.2014 - 20:00:00h | Komentara: 0

Onaj ko ima novac, može sebi da priušti i krojačke usluge. Onaj ko nema para, nema ni za krpljenje.

Jelena Đorđević Foto: Masanori Jošida

Jelica Đorđević Foto: Masanori Jošida

Nekome je i 300 dinara, koje treba da da mu se nešto zakrpi, veliki novac.
Sirotinja o odeći i modi ne razmišlja, već gleda kako da preživi, kaže u intervjuu za „Alo!“ Jelica Jeca Đorđević (48), krojačica, dizajnerka i modelarka u krojačkoj radionici kod Tašmajdana. Tim poslom se bavi 30 godina. Radila je i u Londonu, gde se školovala za krojačicu i dizajnerku. Po povratku iz Engleske, početkom devedesetih, istim poslom nastavila je da se bavi i u Beogradu.

Jelena Đorđević Foto: Masanori Jošida

Jelica Đorđević: Dosta mladih dolazi kod krojača Foto: Masanori Jošida

Kupio ili sašio dođe na isto   Da li se danas više isplati sašiti nešto ili kupiti u radnji?
- Maltene dođe na isto. Međutim, možda se ipak više isplati, recimo, kupiti novu haljinu nego je sašiti. Krojačke usluge nisu jeftine jer treba platiti i struju i porez, ali i zaraditi za pristojan život. Međutim, ima onih koji vole da im se šiju stvari kako bi im sve bilo po meri. Tako su navikli.
n Da li može da se živi od tog posla?
- Od ovog posla se niko nije obogatio, ali može pristojno da se živi. Nije lako, radi se od jutra do sutra. Ceo dan provedemo uz šivaću mašinu.

Koje krojačke usluge su danas najviše tražene?
- Osim šivenja, mušterije nam se uglavnom obraćaju i kako bismo uradili određene korekcije na odeći. Uglavnom je reč o korekcijama na novim, tek kupljenim stvarima. Recimo, traže da im se skrate pantalone, rukavi, strukira sako ili suzi ili skrati suknja. Oni koji donose već nošene stvari, to rade najčešće jer su im drage, vole da ih nose, pa žele da ih osveže. Ima i onih koji nam donose stvari koje su dobili ili nasledili od dragih osoba, a koje ne žele samo da čuvaju kao uspomenu u nekoj kutiji ili ormanu, već i da ih nose.


Ko danas najčešće dolazi kod krojača?
- Ima dosta mladih. Obično devojke sa interneta skidaju modele koje ovde ne mogu da kupe ili su ti modeli suviše skupi, pa onda traže da im, na primer, sašijemo haljinu koju je nosila Viktorija Bekam. Mladići donose uglavnom stvari na skraćivanje ili sužavanje. Oni su kao i sportisti, vole da su im stvari uske, maltene da pucaju na njima. Oni stariji obično traže da im redizajniramo ili prekrojimo neku stvar koju su svojevremeno kupili negde u inostranstvu i papreno je platili. Osim sportista, dolaze nam i glumci i pevači. Neki poznati ne žele da budu viđeni, pa pošalju nekog drugog. Dolaze nam i lekari, advokati, zapravo ljudi svih zanimanja i profesija.

Jelena Đorđević Foto: Masanori Jošida

Jelica Đorđević: Političari dolaze na korekciju odela Foto: Masanori Jošida

A političari?
- I oni dolaze. Obično donose odela kako bismo skratili nogavice i rukave ili kako bismo im suzili sako. Svojevremeno, kad smo imali radionicu nedaleko od Skupštine Srbije, više su dolazili.

Jesu li političari uobraženi? Zahtevni?
- Sve mušterije su zahtevne, što je i normalno. Svi žele vrhunsku uslugu, a mi se trudimo da uvek bude takva. Ali, nisam primetila da je neko uobražen. Mi imamo normalan odnos sa svim našim mušterijama, pa nema razloga da se drugačije ponašaju.

Da li ima neko koga biste voleli da vidite u svojoj radionici?
- Ministarku energetike Zoranu Mihajlović. Ona mi je najsimpatičnija od svih sa političke scene. Sašila bih joj i haljinu za džabe. S druge strane, ne bi bilo loše i da vidi koliko je ljubavi, rada i energije potrebno da se zaradi za struju. Volela bih da vidim i svog omiljenog voditelja Ivana Ivanovića. On je super za prekrajanje. (smeh)

Tadić dobar frajer i na vlasti i u opoziciji

Boris Tadić

Boris Tadić | Foto: Mitar Mitrović

 

Čiji stil oblačenja vam se dopada?

- Dopada mi se kako se oblači Isidora Bjelica. Unikatna je. Uvek je lepo doterana i Zorana Mihajlović, Inače, sviđa mi se kako su obučeni svi političari koji su na vlasti. Zapravo, njihov protokol to odlično vodi. Čim odu sa vlasti, pojavljuju se greške, recimo kriva kravata, loš odabir košulje ili odela. Međutim, Boris Tadić odskače od svih jer se dobro oblačio i dok je bio na vlasti, a nastavio je i po odlasku u opoziciju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP