Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPREZ!

„Zozovača“ izaziva slepilo i smrt!

Autor: B. Janačković | 04.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Nišlija koji je primljen na Kliniku za endokrinologiju u Nišu zbog preterane alkoholisanosti nije pio otrovnu rakiju koja sadrži metil-alkohol, potvrđeno je juče u Kliničkom centru u Nišu nakon urađenih analiza.

Otrovna rakija

Otrovna rakija | Foto: Shutterstock

Nakon što je iz magacina Centra za vinogradarstvo pre nekoliko dana ukradeno desetak flaša otrovne rakije “zozovače”, od koje su 1998. umrle 43 osobe širom Srbije, lekari u Nišu su u pripravnosti, ali, na sreću, trovanja metil-alkoholom još uvek nije bilo.


U flašama „zozovače“ koje su lopovi odneli iz magacina Centra za vinogradarstvo, gde je bila deponovana posle zaplene pre 15 godina, nalazi se koncentracija metil-alkohola od 45 do 75 odsto procenata po litru, što je dovoljno da i u malim količinama izazove tegobe, slepilo, pa i smrt!

- Količina od pet do 15 mililitara metil-alkohola je toksična, a smrtonosna doza je od 30 do 100 mililitara. I jedna čašica može da izazove najteže posledice, zavisno od koncentracije metil-alkohola u njoj. Metil-alkohol se ne može prepoznati po mirisu, boji ili ukusu. Zato građani ne bi trebalo da kupuju neproverene domaće rakije ili alkoholna pića van trgovina, u sumnjivoj ambalaži.
Prvi simptomi trovanja slični su pijanstvu - vrtoglavica, glavobolja, mučnina, nesiguran hod, ali onda može nastupiti problem sa vidom, slepilo, a u težim slučajevima koma i smrt - objašnjava načelnica odeljenja za toksikologiju dr Simonida Šeškar Stojančov.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP