Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG LOBIRANJA PROTIV REZOLUCIJE

Zukić: Vučić neće biti srdačno dočekan u Srebrenici!

Autor: Beta | 08.07.2015 - 20:17:00h | Komentara: 0

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Amir Zukić, izrazio je žaljenje što danas Savet bezbednosti UN nije izglasao rezoluciju o genocidu u Srebenici.

Srebrenica

Srebrenica | Foto: Profimedia.rs

 - Nažalost, genocid je negiran i pored činjenice da je takvu presudu doneo Međunarodni sud pravde u Hagu. Negiranje geocida znači dalju podršku onima koji žele da se takve politike nastave i dalje sprovoditi u budućnosti - rekao je Zukić danas agenciji Beta.

On smatra da i "veliki deo politike i političara iz Srbije želi da predstavi zločine u Srebrenici na razne načine, osim kvalifikacije genocida".
Zukić je ukazao da su u Srebenici ubijani ljudi samo zato što su druge nacionalnosti, ali je izrazio uverenje da su "suživot i tolerancija u BiH, uprkos toj činjenici, i dalje mogući i realni".
 - Nažalost, to što bi neki želeli da gurnu pod tepih činjenicu o Srebrenici, ne pomaže istini i pomirenju. Ka boljem životu i boljim odnosima možemo brže krenuti ako se prizna da su se zločini dogodili - rekao je Zukić.
On je rekao da "zbog lobiranja Srbije da se u UN ne usvoji rezolucija o Srebrenici, ni premijer Srbije Aleksandar Vučić neće biti dočekan s tolikom toplinom u subotu", kada se obeležava 20. godišnjica masakra u Srebrenici.
 - Vučić i Srbija ovim činom šalju poruku da ne žele da imaju dobrosusedske odnose, inače bi se, u suprotnom, potrudili da barem priznaju šta se u Srebrenici dogodilo. Kada premijer Srbije bude u Srebrenici i vidi groblja na kojima pišu imena i prezimena žrtava, moguće je da prizna da se genocid zaista dogodilo -  rekao je generalni sekretar SDA, najveće bošnjačke partije u BiH.
U subotu 11. jula, u Memorijalnom centru u Potočarima biće ukopani posmrtni ostaci 136 identifikovanih žrtava, među kojima i 18 maloletnika.
Do sada je ukupno u Memorijalnom centru u Potočarima ukopana 6.241 osoba.
Dolazak u Srebrenicu 11. jula potvrdili su ministri inostranih poslova više evropskih država, predsednici Slovenije, Crne gore i Hrvatske, britanska princeza En i drugi, a očekuje se prisustvo oko 50.000 osoba.
Masakr u Srebrenici je počinjen jula 1995. kada je ubijeno oko osam hiljada Bošnjaka u tom gradu.
Zločin je izvršila Vojska Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju "Škorpioni".



Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je doneo presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP