Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POKRENUTA ISTRAGA

Zvaničnik EULEKS-a primio mito od 370 000 evra

Autor: RTS | 29.10.2014 - 10:15:00h | Komentara: 0

Bivši predsednik Sudskog veća Euleksa, Frančesko Fljori navodno je od osobe albanske nacionalnosti primio mito od 370 hiljada evra. Istragu o tome je pokrenula glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna, dok je istragu obustavio bivši šef misije Bern Borhard, piše "Koha ditore".

Frančesko Fljori

Frančesko Fljori | Foto: euleks

 

Istragu o tome da je Frančesko Fljori primio mito sprečila je glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna, prenosi prištinski list Koha ditore, u trećem nastavku posvećenom korupciji u najvećoj međunarodnoj misiji na Kosovu. List navodi da je obustavljanje istrage protiv Fljorija naredio i bivši šef Euleksa Bernd Borhard.
"Glavna tužiteljka Euleksa, Jaroslava Novotna, nije dozvoljavala ni jednu istragu protiv bivšeg predsednika Sudskog veća Euleks-a, Frančeska Fljorija. Ona je za to imala dovoljno materijalnih dokaza. Jedan oficir Euleks-a je insistirao da se sprovede istraga, ali mu je sam šef Euleks-a, Bernd Borhard naredio da je zaključi.

Euleks

Euleks

Dan kasnije Euleks je naredio istragu protiv tužiteljke Marije Bemije, koja tvrdi ima dokaze o korupciji", piše Koha ditore. Bemije je od prošlog petka suspendovana sa mesta tužioca Euleksa, zbog sumnje odliva informacija iz misije.

Marija Bemijeh

Marija Bemije

List prenosi da je Jaroslavi Novotnoj stiglo pismo od jednog građanina (ime i prezime poznati redakciji) da je Fljori primio mito u visini od 370 hiljada evra od Nusreta Cene. Novotna je na to odgovorila da "osoblje Euleksa ima imunitet od krivičnog gonjenja".
Bilo kakvu istragu nije mogao da sprovede ni bivši kosovski tužilac Ismet Kabaši.
"Poštovani, moja kancelarija je pažljivo razmotrila žalbu koju ste poslali gospodinu Ismetu Kabašiju vrhovnom tužiocu Kosova, protiv sudije Euleksa, Frančeska Fljorija", navodi se u odgovoru iz marta 2012. godine"... Moram da vas obavestim da Kancelarija tužioca Euleksa zbog ovakve situacije kao i zbog nedostatka dokaza, ne vidi osnovu za pokretanje istrage protiv sudije Fljorija", piše Novotna.
Osim toga, ona je rekla da odredbe iz člana 3 i 5.5 Zakona o statusu, imunitetu i privilegijama osoblja diplomatsko-konzularnih misija na Kosovu i međunarodne vojne misije i njihovo osoblje (Zakon broj 03/L-33), ne predviđaju mogućnost da sudija Euleksa bude pozvan kao osumnjičeni u krivičnom postupku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP