Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTPISAN SPORAZUM

Zvanično gotov štrajk prosvetara!

Autor: Tanjug | 24.04.2015 - 17:12:00h | Komentara: 0

Prekid štrajka sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem danas su dogovorili Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, saopšteno je iz Sindikata radnika u prosveti.

Škola Prazna učionica

Prosvetari prekinuli štrajk | Foto: Profimedia

Kako je navedeno, prekidu štrajka prethodili su "mučni pregovori", kao i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora i Sporazuma o mirnom rešavanju sporova, koji podrazumeva vraćanje oduzetog dela plate zaposlenima u štrajku, normalizaciju i nadoknadu izgubljene nastave.

Sindikati su bili prinuđeni na takav korak, jer su izgubili masovnost u štrajku, a isključivi razlog za to je što je "Ministarstvo prosvete primenilo silu i odbijanjem od zarade štrajkače doveo do toga da nemaju ni za hleb, što ministru svakako ne služi na čast", stoji u saopštenju.

Takvim raspletom štrajka, srpska prosveta je dodatno ponižena, a o tome govori i činjenica da je na pregovorima dva sata potrošeno da bi Ministarstvo pristalo da ne odbije zaposlenima deo zarade za prvi deo aprila, navedeno je u saopštenju.

U narednom periodu sindikati će biti ponovo raditi na izradi zakona o  osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, izradi platnih razreda, racionalizaciji školske mreže, rasporedu tehnoloških viškova i drugom.
Mada bi to "uključenje" moglo na prvi pogled da bude protumačeno kao pozitivan znak dobre volje Ministarstva prosvete, ipak ostaje gorka činjenica da je tome prethodilo ranije "isključenje" dva sindikata iz svih tih tokova, stoji u saopštenju.

To isključivanje predstavljalo je svojevrsni oblik represije prema onima koji ukazuju na katastrofalno stanje u srpskom obrazovanju i nesposobnost Ministarstva prosvete, zaključuje se u saopštenju.

Verbić: Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo

Ministar Verbić je rekao da sporazum koji je danas potpisan izmedu sindikata i Ministarstva prosvete podrazumeva isto ono što je bilo ponuđeno i pred druga dva sindikata u februaru.

Verbić je gostujući u Dnevniku RTS, rekao da nije bilo nikakvog prelomnog momenta, jer su i ranije postojali članovi sindikata koji su bili za prekid štrajka.


Ministar je naveo da je dogovoreno da otpočnu pregovori o načinu za pomoć prosvetnim radnicima.


Kako je rekao, reč je o novčanoj pomoći o kojoj će se pregovarati. Kao drugu, važniju stvar, Verbić je istakao zajednički rad na platnim grupama.

Poručio je da je je potrebno da prosveta tu nađe mesto koje joj pripada.


- Prosveta ima niže plate nego što bi trebalo i zato su prosvetni radnici najzainteresovaniji da platne grupe dobijemo što pre, rekao je Verbić.


Ministar je rekao da se o zakonu o platnim razredima sada diskutuje u Vladi.
On očekuje da u maju ili junu počne javna rasprava o tom zakonu i da do kraja godine budu uređene platne grupe koje bi se, kako kaže, najverovatnije primenjivale od prvog januara.


Govoreći o nadoknadi časova koji su izgubljeni zbog štrajka, Verbić je rekao da je na direktorima da naprave plan nadoknade koji će potom realizovati nastavnici.


Ističe da sve zavisi od toga kako će se u školama dogovoriti, jer nisu, kako je rekao, sve škole u istoj poziciji.


Verbić kaže da je potrebno da u školama imaju u vidu šta je ono što je đacima najpotrebnije jer je nemoguće sve nadoknaditi.

Kada je reč o maloj maturi, ministar kaže da je sve spremno i da je probni test prilika za djake i nastavnike da vide kako su napredovali i koliko su spremni za završni ispit.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP