Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I VERNICI PROSLAVILI VRBICU

Zvončići zvone za sve nas!

Autor: J. Jokanović | 05.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Pravoslavni hramovi širom Srbije juče su bili ispunjeni vernicima koji su došli da obeleže veliki hrišćanski praznik - Lazarevu subotu ili Vrbicu. Tradicionalno, okupile su se porodice s malom decom, jer je Vrbica prvenstveno dečji praznik.

Vrbica

Vrbica | Foto: D. Milenković

Vreme je dobro poslužilo, sunce je bilo naklonjeno deci, pa je i Vrbica bila vesela i lepa. Na desetine mališana jurišalo je dvorištem Crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu, koju smo obišli.

Dan kada je Isus vaskrsnuo Lazara
Lazareva subota ili Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Uskrs. Posvećena je uspomeni na dan kada je Isus Hrist vaskrsnuo vernika Lazara. Na ovaj praznik se u hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije na Cveti, kada se blagosiljaju vrbe. Grane simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Isusa Spasitelja na ulasku u Jerusalim. Vrbica je praznik dečje radosti, jer je Hristos, polazeći u Jerusalim, rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“. U nekim mestima postoji običaj po imenu Lazarice, kada devojke, okićene vrbovim granama, idu od kuće do kuće i pevaju pesme koje prizivaju zdravlje.

Kako običaj nalaže, majke su za decu spremile najsvečanija odela, okitile glavice vrbovim vencima i na vrat okačile zvončiće na srpskoj trobojci. Mališani su se pak, ne shvatajući značenje praznika, otimali iz ruku roditelja, ne želeći da ispoštuju običaj ophoda oko hrama, i s osmehom od usta do usta trčkarali, takmičeći se ko će napraviti jači zveket zvončića. Nije mogla da trči, ali malo zvonce i venčić oko glave ponela je i šestomesečna Maša.

- Nikada nije videla ovoliko dece, veoma joj je interesantno. Svake godine dolazimo, starije sestre Sofija i Marta svake godine jedva čekaju Vrbicu, kada svi porodično dolazimo u crkvu. Dogodine će i ona jurišati zajedno sa sestrama - kaže Jelena Stošić.
Šareni venčić u uvojke svoje devojčice upleo je i jedan tata.

- Sara je oduševljena. Sama je birala venčić sa roze ružicama, a kupili smo čak dva zvonceta. Jedan ćemo poneti mami koja nije mogla sa nama zbog posla. Nismo veliki vernici, ali Vrbicu ne propuštamo jer se Sara uvek obraduje. Ne ide u vrtić, pa joj je zanimljivo da vidi ovoliko dece na jednom mestu. Prošle godine smo venčić i zvonce uspeli da joj skinemo tek pošto je zaspala - priča tata četvorogodišnje Sare.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP