Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

LUDOST ILI ZDRAVLJE

Bebe im spavaju na minus 30,
roditelji uvereni: "To je zdravo"

Autor: Ekipa Alo! | 25.02.2013 - 21:00:00h | Komentara: 0

Osim roditelja, i u dečijim vrtićima decu stavljaju na spavanje van zagrejanih prostorija. Ukoliko temperatura padne ispod minus 20 stepeni Celzijusa, pokriju ih dodatnim ćebadima!

Deca spavaju na hladnoći

Bebe spavaju na hladnoći | Foto: Asa Ledin

U današnje vreme i vrtići u Švedskoj decu na spavanje stavljaju pod vedro nebo. U vrtiću Forskolan Oren, deca popodne spavaju napolju sve do treće godine

Svakodnevna rutina roditelja u Nordijskim zemljama mnoge će šokirati. Naime, svoju decu ostavljaju da spavaju napolju na vrlo niskim temperaturama jer je to, tvrde, jako zdravo. Ispred kafića i trgovina u Kopenhagenu, Stokholmu i drugim gradovima severa često se mogu videti redovi dečjih kolica u kojima spavaju bebe.

- Mislim da je to jako korisno za njih. Pogotovo zimi kada haraju bolesti. Deca su od vazduha zdravija - pojasnila je Lisa Mardon iz Stokholma, majka troje dece.

Deca spavaju na hladnoći

Termometar govori sve... | Foto: Asa Eriksson

Njena deca spavaju napolju od rođenja, a isto su radili njeni roditelji. U toplinu doma uneli bi je tek kada bi se temperatura spustila oko minus deset Celzijusovih stepeni.

U današnje vreme i vrtići u Švedskoj decu na spavanje stavljaju pod vedro nebo. U vrtiću Forskolan Orren, deca popodne spavaju napolju sve do treće godine.

Deca spavaju na hladnoći

Uobičajena scena ispred kafića i prodavnica u Nordijskim zemljama | Foto: Jenny Brandt

 - Kada temperature padnu do minus 15 Celzijusovih stepeni, pokrijemo ih dodatnim ćebadima. Ali nije uvek ni stvar u temperaturi. Ima dana kada termometar pokazuje minus 15, a zbog vetra je zapravo minus 20 stepeni. Tada spavanje napolju skratimo. Važno je samo da su toplo obučeni i da imaju dobru vreću za spavanje - rekla je vaspitačica Britmari Karlzon.
Spavanje na vazduhu podržavaju i roditelji verujući kako je svjež vazdug zimi i leti za decu puno korisniji od celodnevnog druženja u zatvorenom prostoru.
 
Istraživač Marjo Tourula dokazala je i da spavanje na spoljašnjem vazduhu traje duže i to do sat vremena. Prema nekim istraživanjima, idealna temperatura za "spavanje napolju" je minus pet Celzijusovih stepeni, a neki roditelji svoju decu ostavljaju vani i na minus 30, piše BBC.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP