Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

GREŠKA KOJA NIJE SMELA DA SE DESI

Bebe koje je lek unakazio: Otac je rekao doktoru "ne dozvolite da dete u ovom stanju živi"! (FOTO)

Autor: N. G. | 03.08.2014 - 10:02:00h | Komentara: 1

Pre pedeset godina sedativ Talidomid je prepisivan trudnicama kako bi im olakšao jutarnju mučninu. Nesrećne žene gutale su pilule, a nisu znale da ih najgora moguća muka tek čeka. Upozoravamo vas da sardržaj fotografija može biti uznemirujuć.

Defekti dece rođene nakon što su majke uzimale talidomid

Defekti dece rođene nakon što su majke uzimale talidomid | Foto: USA National Institute of Health

"Doktore, nećete valjda dozvoliti da dete u takvom stanju živi", od šoka i tuge rekao je otac Lusi Medus kada su medicinske sestre podigle prekrivač i pokazale mu ćerkicu. Istog trenutka se pokajao. Gledajući svoje unesrećeno dete Dejvid koji je imao samo 22 godine zakleo se da će učiniti sve da je zaštiti i pruži joj najbolji mogući život, prenosi "Gardijan".

Trudne žene, koje su u svojim utrobama gajile bespomoćna bića nesvesno su ih sakatile. Lek koji su pile lišavao je njihovu nerođenu decu ruku i nogu i stvarao im nakazne izrasline.

Upečatljivo deformisanog lica, skoro nepostojećih udova i zakržljalih prstiju kojih je nekada bilo i po osam, čitava generacija mališana dobila je naziv - talidomid bebe. Njihovi defekti su u početku posmatrani kao izolovani slučajevi, ali pravi užas je tek sledio.

Beba deformisana zbog talidomida

Beba deformisana zbog talidomida | Foto: Thalidomie ictims Association of Canada

Preko 100 miliona tableta je distribuirano širom sveta od Nemačke i Britanije, pa sve do Kanade.

Polovina dečice pogođene "lekom" koji ih je zapravo ubijao, nije preživelo. Njihove deformacije bile su preozbiljne. Nekima su nedostajali čitavi organi.

Drugi su rađani sa posledicama koje će nositi ceo život. Nisu imali palčeve, ili su imali i po osam prstiju, genitalije su im bile urasle ili nerazvijene, oči i uši izobličene, a nedostajale su im ruke i noge, ili su kosti falile od lakata.

Ponekad fatalne povrede bebe su krile ispod kože. Smanjenu ili nepostojeću funkciju bubrega, sistema za varenje i srca, zakržljala kolena, probleme sa kičmom koji bi bili otkriveni tek kad porastu.

Lek je prodavan od 1957. do 1961. a žene su popile 180 miliona tableta.

Samo u Velikoj Britaiji 550 beba rođeno je sa posledicama talidomida i preživele su. Skoro isti broj beba koji je donet na ovaj svet, podlegao je toksičnom dejstvu leka.

Otac Lusi Medus, kojoj je talidomid ruke pretvorio u kašu kože, devet godina je vodio pravnu bitku protiv kompanije koja je distribuirala lek u Velikoj Britaniji. Pobedio je i 370 porodica je dobilo odštetu od ukupno 26 miliona funti.

Ipak, Lusi koja je 17 godina provela u domu za posebno staranje nikada nije imala normalno detinjstvo:

"Sada sam majka dvoje dece i znam da nikada ne bih mogla da napustim dete, ma koliko onesposobljeno bilo. Ne krivim moje roditelje, opraštam im, na neki način otac mi se izborio za prava oštećenih kao heroj. Kada ovakva nesreća pogodi roditelje ne govorimo o talidomid bebi. To pogađa i širu porodicu, naravno i braću i sestre. Vi postajete talidomid porodica".

Poslednji komentari
  • zorica Vreme: 03.08.2014 19:41h

    strasno

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP