Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

NEVEROVATNO ALI ISTINITO

Bekstva iz zatvora kakvih
ni na filmu nema! (VIDEO)

Autor: M.G. | 23.01.2013 - 11:43:00h | Komentara: 2

Bekstva iz zatvora kakve viđamo u filmovima, a koji uključuju dugotrajno planiranje i savršenu izvedbu, obično su samo stvar mašte scenarista. Međutim, primeri bekstva koje ovde navodimo su stvarni, a maštovitošću ove izvedbe nadmašuju i najjače holivudske hitove!

Knjige

Slobodno čitajte! | Foto ilustracija: foter.com

Kroz biblioteku

Zloglasni američki serijski ubica Ted Bandi terorisao je zemlju 1970-ih, a kad je napokon uhvaćen, odbio je advokata i odlučio da se pred sudom.
Nije poznato je li to bio deo plana, ali na dan suđenja je za vreme pauze dobio dopuštenje da ode do biblioteke kako bi dodatno proučio literaturu. Čak su mi i skinuli lisice. Bandi je jako razočarao pravni sastav kad je skočio s drugog sprata biblioteke i pobegao. Uhvaćen je tek nakon šest meseci, te je suđenje nastavljeno. Savetovano mu je da samo bude strpljiv i miran jer se činilo da država nema dovoljno dokaza da ga osudi.
Ipak, strpljenje mu nije bila jača strana, pa je počeo raditi na novom planu bega. Naime, počeo je kopati strop u svojoj ćeliji, a na Božić je konačno probio plafon i završio – u stanu upravnika zatvora, kojeg nije bilo kod kuće. Bandi je pozajmio njegovu odeću i jednostavno išetao kroz ulazna vrata i pobegao na Floridu, i zakleo se da više neće ubijati.
Ponovno je uhvaćen kad je prekršio vlastitu zakletvu, paje pogubljen, a Amerikanci su naučili važnu lekciju da serijske ubice baš nisu osobe od poverenja.
Helikopterom

Helikopter pratio kolonu iz vazduha

Drugar, došao sam da te vadim!

Vasilis Paleokostas navodno je grčka verzija Robina Huda – pljačka i otima bogatima, a novac deli siromašnim porodicama. Osim po zločinima, sličan je Robinu Hudu i po snalažljivosti.
Nakon što je 2006. konačno uhvaćen, uspeo je da pobegne iz zatvora tako što su kolege došle po njega – helikopterom. Jednostavno su sleteli u dvorište zatvora i pokupili ga, a stražari nisu reagovali jer su mislili da je reč o iznenadnoj poseti upravnika zatvora!
Ipak, niko nije toliko lud da pokuša da sleti u zatvor i jednostavno pokupi osuđenog zločinca.
Nakon uspešnog bega, Vasilis je bio na slobodi nekoliko godina, nakon čega je ponovno uhvaćen. Godine 2009. pobegao je iz istog zatvora, na isti način, što je rezultiralo hapšenjem čuvara i smenom u političkom vrhu, a Paleokostas je i dan-danas u bekstvu.

Jednostavno išetao

Otkaz

Oh, evo vrata, da izađem! | Foto ilustracija: foter.com

Amerikanac Čarles Viktor Tompson osuđen je na smrtnu kaznu jer je 1998. godine ubio svoju bivšu devojku. Godine 2005. odlučio je da ipak ne želi da bude pogubljen, pa je smislio plan na kojem mu svi mogu pozavideti.
Prvo je u zatvor prokrijumčario civilnu odeću. Sledeći korak bio je izlazak iz ćelije. Dogovorio je sastanak s advokatom, a kad je ovaj otišao, Tompson se brzo presvukao u civilnu odeću i izašao iz sobe jer su vrata bila otključana.
No, još uvek je morao napustiti zatvor, a njegov genijalan plan posložio se kao slagalica kad je naišao na čuvara koji mu je pri izlasku iz zatvora zatražio da mu pokaže akreditaciju. Tompson je rekao da je advokat i pokazao mu svoju "zatvoreničku akreditaciju". Čuvar je prokomentarisao da još nije video takvu iskaznicu, pa ga je, logično, pustio iz zatvora.
Njegov boravak na slobodi nije potrajao. Uhvaćen je u prodavnici u kojoj je nakupovao alkohol i napio se. Voleo je piti, piti i ubiti.

Zaključao čuvare u WC

Kupatilo zasmetalo investitorima

Hoćemo zajedno do wc-a? | Foto ilustracija: Jelena Vučetić

Alfi Hinds bio je britanski kradljivac dragulja koji se proslavio sredinom 20. veka stalnim bekstvima iz raznih strogo čuvanih zatvora. Iako je sve vreme tvrdio da je nevin, u prilog mu nikako nisu išle veštine provaljivanja i otključavanja brava kojima se služio kako bi pobegao iz zatvora.
Prvi put kad je pobegao, Hinds je uspeo otključati zatvorska vrata tako što je zapamtio oblik ključa i napravio kopiju. Uhvaćen je osam meseci kasnije, no taj mu put nisu pokazali kako izgleda ključ.
Drugi beg planirao je malo duže, pa je tako tužio policajca koji ga je uhvatio zbog nepropisnog hapšenja. Kad je bio u sudnici, tražio je da ga puste na WC pauzu. Tamo su ga ispratila dvojica čuvara, no Hinds je već imao plan u potpunosti! Kad su mu skinuli lisice kako bi obavio nuždu, Hinds je oborio čuvare i zaključao vrata. Nakon godina natezanja i provlačenja po sudovima i takođe posle brojnih bekstava, na slobodu je pušten 1964. kad je poznavanjem rupa u zakonu uspeo dokazati da je nezakonito uhapšen, a dobio je i odštetu od policajca kojeg je tužio u iznosu od 1.000 dolara. Kasnije je postao i član Mense te i glasni progovaratelj protiv rupa u britanskom zakonu.

Od svega po malo
Ričard Li Mekner osuđen je 1987. na čak dve doživotne kazne, nakon što je ubio jednog čoveka i ranio drugog u pokušaju pljačke. Uprkos tome što je služio dve doživotne kazne, dosta je vremena proveo izvan zatvora.
Prvi bijeg odigrao se 1988. kad je u sobi bio s trojicom istražitelja. Uspeo je balzamom za usne toliko namazati ruke da ih je izvukao iz lisica i počeo da beži! Četiri godine kasnije pobegao je iz zatvora šunjajući se kroz otvor za ventilaciju. Uvaćen je nakon 10 meseci, te je premešten u strogo čuvani zatvor. No, to mu je poslužilo samo kao izazov.
Možda najzanimljiviji pokušaj bega bio je 2006, kad je Mekner iskoristio svoj zatvorski posao šivenja vreća za poštu i jednostavno se sakrio u vreću i poslao u jedno skladište. Na slobodi je proveo skoro godinu dana, uprkos tome što ga je na dan bega zaustavio policajac i ispitivao jer je odgovarao opisu begunca. Legendarni razgovor policajca s beguncem snimljen je i kamerom, i možete ga pogeldati ovde na alo.rs!
Možda je najkomičniji detalj celog razgovora taj što Mekner nije uspeo zapamtiti prvo lažno ime koje je dao policajcu, pa ga je tokom razgovora promenio!
U svakom slučaju, uživajte:
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 23.01.2013 16:53h

    ovo je simpaticno

  • theb Vreme: 24.01.2013 08:41h

    kakve greske od strane doticnog novinara

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP