Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

HOROR SVEDOČENJA

Buđenje tokom operacije: "Čuješ lekare kako te seku, a ne možeš ništa!"

Autor: 24sata.hr | 08.10.2014 - 15:48:00h | Komentara: 2

Buđenje za vreme opšte anestezije se događa jednom na svakih 19.000 operacija, a prema iskustvu stvarnih ljudi najgori deo je osećaj paralize, gušenja i straha.

operacija hirurgija bolnica lekari

Sve ti je jasno, a ćutiš i ne mrdaš | Foto: AP

"Mislila sam da više nikad neću moći ništa i da su lekari uklonili sve s mene osim duše", "čuo sam kako seku, ali se nisam mogao pomeriti niti proizvesti zvuk" samo su neke od jezivih priča iskustva buđenja na operacijskom stolu.
Dolazak k svesti tokom operacije nije novi pojam, a ovo je samo jedna od jezivih priča pacijenata, tvrde naučnici sa Univeziteta Oksford koji su u prvoj studiji te veličine analizirali stvarne slučajeve 300 pacijenata.
Prema njima, svesnost usred operacije se događa u jednom od 19.000 slučajeva, a najgori deo tog iskustva je osećaj paralize, a ne samog bola.
Pacijenti tvrde kako nisu osećali bol u punom intenzitetu, već pre osjećaj zatezanja, golicanja i gušenja. Osim toga, za većinu je neugodno iskustvo bilo slušanje razgovora lekara, bilo da su komentarisali samog pacijenta ili tok operacije.
Do buđenja usred operacije najčešće dolazi zbog nedovoljne doze anestetika ili neosetljivosti organizma na lekove, a iskustvo "budnosti" obično traje oko pet minuta, saopštili su istraživači.
Poslednji komentari
  • Danica Vreme: 08.10.2014 17:07h

    To se i meni desilo,prilikom operacije,bila sam budna prilikom pocetka kad je poceo da mi sece stomak,to je uzasno a nemozes da reagujes,tek kad su videli da mi je suza skliznula shvatili su da sam budna i onda su me uspavali.....Jako grozno i lose iskustvo!!!

  • Tatjana Vreme: 08.10.2014 19:25h

    Ne daj boze nikom da se dogodi ovo! Imeni se ovo dogodilo! Da sam mogla urlikala bi od bolova,a nisam mogla da mrdnem Bila sam svesna i cula lekare sta pricaju! Tvrdim da su za ovakva stanja odgovorni anesteziolozi! Pacijent je povezan na aparate i ako se on prati moze se ustanoviti stanje pacijenta! Pošto je pacijent svestan bolova,dolazi do ubrzanog rada srca,koje reaguje na bolove i to se registruje na aparatu! Zakljucak je jasan! Kad sam se hirurgu kasnije požalila,nisam izrekla recenicu do kraja,a on je odgovorio:"Culi ste nas"! Kako je znao da sam jednog trenutka bila budna,ako nisam mogla da im pokretom to pokažem! Bilo je strasno i nepodnošljivo od bolova!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP