Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

MISTERIJA

Čovek slon na DNK analizi!

Autor: E. A. | 21.08.2012 - 11:52:00h | Komentara: 0

Nauka u službi medicine! Jedna od najvećih misterija 19. veka bi konačno mogla da bude rešana u 21. veku. Naime, naučnici žele da urade DNK analizu Džozefa Merika poznatijeg kao čovek slon, koji je živeo od avgusta 1862. do aprila 1890. godine.

Čovek slon

Čovek slon | Foto: NN

 Cilj naučnika je da urade detaljan genom Merika kako bi utvrdili zbog čega je došlo do ekstremnih deformiteta u njegovom razvoju. Merikov skelet je sačuvan u Kraljevskoj bolnici u Vajtčepelu, gde se nalazi od njegove smrti 11. aprila 1890.


„Biće to veoma težak zadatak ukoliko se ima u vidu koliko su njegovi ostaci oštećeni. Uzećemo uzorke iz zdravih i abnormalnih kostiju”, rekao je Ričard Trembat, dekan sa Univerziteta Kraljica Meri.

Filmska priča

Priča o čoveku slonu je fascinirala svet. O njemu je snimljeno nekoliko filmova. Najpoznatiji je onaj iz 1980. sa Džonom Hurtom i Entonijem Hopkinsom. Na Bodveju se igra drama u kojoj glavnu ulogu ima Bredli Kuper, zvezda hit komedija „Mamurluk”.

Merik je smatran nakazom u viktorijansko doba. Nadimak je zaradio jer se verovalo da boluje od elefantitisa. On se rodio kao normalna beba, ali je već u mladosti došlo do abnormalnog razvoja kostiju glave i ekstremiteta. On je morao da spava sedeći zbog preterane težine glave. Desna ruka i desna noga su mu se deformisale, a govor mu je postao nerazgovetan. Otac i maćeha su ga odbacili kada je imao 17 godina. Zbog zastrašujućeg izgleda je nosio odeću s kapuljačom, a kako bi zaradio novac za život, pristao je da se pojavljuje na izložbi „Ljudska radoznalost”. Poslednje godine života, čovek slon je proveo u bolnici pod patronatom Frederika Trevsa. Postao je poznat i javnost ga nije odbacila. U bolnici ga je posetila i Aleksandra, princeza od Velsa. Tačan uzrok njegove smrti nikad nije utvrđen. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP