Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

ČEKA SE ODLUKA SUDOVA

Crna Gora: U bekstvu više od 1.200 osuđenika

Autor: Tanjug | 07.07.2014 - 11:44:00h | Komentara: 0

Čak 1.238 osuđenika nalazi se u bekstvu ili se slobodno šeta Crnom Gorom, odbijajući da se odazovu na poziv za izdržavanje zatvorske kazne, a u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) tvrde da "iza rešetaka" ima mesta za sve prestupnike i da je na sudovima da ih "milom, ili silom" pošalju u zatvor.

zatvor robija

Na izdržavanje kazne zatvora osuđenu osobu upućuje nadležni osnovni sud, podseća u saopštenju ZIKS i dodaje da je sud dužan i da preduzme potrebne radnje i pozove osuđenika radi uručenja uputnog akta za izdržavanje kazne zatvora.
Sud dostavlja Zavodu pravosnažne presude na izvršenje, zajedno sa uputnim aktom koje je potpisalo lice koje je obavezno da se odazove pozivu, a ako se određenog dana ne javi na izdržavanje kazne, Zavod o tome treba da obavest nadležni sud koji će dalje preduzeti radnje iz svoje nadležnosti, prenose Dnevne novine.
Iz ZlKS-a navode da ne postoji takozvana "lista čekanja" na izvršenje kazne, kao što je to slučaj sa gotovo svim zemljama u regionu.
Osuđenici koji se sami odazovu na izdržavanje kazne, ili ih po nalogu suda sa lisicama na rukama privede policija, bez odlaganja počinju da "odbrojavaju" zatvoreničke dane u zatvorima u Spužu ili Bijelom Polju.
Iako je trenutno je u crnogorskim zatvorima evidentirano 1.238 pravosnažnih presuda "koje nisu izvršene zbog neodazivanja osuđenih", samo manji broj je onih kojima se na teret stavljaju naročito ozbiljna krivična dela, poput ubistva.
Iako smeštajni kapaciteti ZIKS-a zadovoljavaju potrebe trenutnog broja osoba upućenih na izvršenje kazne zatvora, iz ove ustanove najavljuju konkretne planove na dodatnom proširenju zatvorskih prostorija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP