Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

ISTRAŽIVANJE BAJKI

Da je slagao još par puta, Pinokio ne bi preživeo?

Autor: B92 | 06.05.2014 - 09:44:00h | Komentara: 0

Poznate su zbog toga što Pinokiju od njih raste nos, međutim, koliko bi ovaj lik iz crtanog filma mogao da izgovori laži pre nego što bi one postale fatalne?

Naučnici tvrde da bi drvena lutka mogla da kaže svega 13 laži pre nego što bi njen nos postao toliko dugačak i težak da bi joj slomio vrat.

Pinokio

Pinokio

Stefan Levlin sa Univerziteta Lester počeo je da iz zabave procenjuje dimenzije i osobine Pinokiove glave. Ukoliko bi lutka bila napravljena od hrasta, ona bi težila svega 4 kilograma sa nosem koji bi bio dugačak 2,54 centimetra.
Ukoliko bi se njegova dužina udvostručila svaki put kada bi Pinokio lagao, trinaesta laž bi toliko opteretila vrat lutke da bi on pukao. Ova analiza jednog od omiljenih dečjih likova objavljena je u „Žurnalu interdisciplinarnih tema“ koji prikazuje zabavna, ali tačna, naučna istraživanja studenata.

veliki nos

veliki nos

Ova teorija nije testirana u popularnoj priči iz 1883. godine pošto je u njoj Pinokio izrekao svega tri laži. Ova studija samo je jedna od mnogih koje istražuju mitove i nauku iza popularnih crtaća i bajki.
Prošle godine istraživači su tvrdili da je legendarni osnažujući efekat koji je spanać imao na Popaja zapravo rezultat matematičke greške jednog nemačkog naučnika.

Zeleno gvožđe

Zeleno gvožđe? | Foto: freedigitalphotos.net

Nemački hemičar Erih fon Volf je 1870. godine istraživao količinu gvožđa u spanaću i drugom zelenom povrću. Kada je svoje rezultate upisivao zaboravio je na jednu decimalu, tako da su brojevi pokazivali da spanać ima deset puta više gvožđa od drugog povrća.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP