Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

A KAKO JE NASTAO ?

Dan marihuane bi da proglase nacionalnim praznikom! (VIDEO)

Autor: index.hr | 20.04.2015 - 12:13:00h | Komentara: 0

Današnji dan, 20. april, Amerikanci nazivaju "Weed Day", odnosno Dan marihuane. Drugi naziv je "420", što je mnogo češće u upotrebi. No, kako je uopšte nastao i odakle naziv "420"?

Marihuana

Marihuana | Foto: Dreamstime

Iako postoji nekoliko verzija (420 vrsta marihuane u Kaliforniji, broj aktivnih hemikalija u marihuani, vreme za čaj u Holandiji), ali sve ipak ima veze sa grupom  Grateful Dead.
Naime, tokom božićnih praznika 1990. u Oaklandu, Stiven Blum tumarao je parkingom na kojem su se pre početka koncerta Grateful Deada okupljali hipici, a jedan od njih dao mu je flajer na kojem je pisalo: "Okupićemo se u 4 i 20 posle podne, 20. 4. za malo 420-anja u Marin Countryju".
Blum, tada reporter časopisa "High Times", internet stranice CelebStoner.com i jedan od autora knjige "Pot Culture", nikad ranije nije čuo za 420.
Međutim, na flajeru je pisalo i sve što bi trebalo znati o ovom izrazu: "420 je počeo negde u San Rafaelu u Kaliforniji kasnih sedamdesetih. Počelo je kao policijska šifra za pušenje marihuane, a kad su lokalni pušači čuli za izraz, počeli su ga koristiti".
Ipak, to nije cela priča. 420 nema veze s policijskom šifrom (policija spomenutu šifru nikada nije koristila), ali ima sa San Rafaelom gde je grupa od pet srednjoškolaca koji su se nazivali Valdos (Walldos - wall znači zid, a radi se o zidiću pored srednje škole na kojem su najčešće provodili vreme) skovala ovaj naziv. Svakog dana bi se u 16 sati i 20 minuta našli pored spomenika Luja Pastera kako bi pušili marihuanu, a nakon što su ih nekoliko puta zamalo uhvatili, prvobitnu šifru "4:20 Luj" skratili su na "4:20".
Naravno, Valdosi nikad nisu ni sanjali da će pušači širom sveta obeležavati 20. april i čak pokušati da ga pretvore u nacionalni praznik, ali Stiven Hejger iz High Timesa preneo je njihovu priču koja se otela kontroli i vremenom postala jedina prihvaćena verzija.

Čak je i američki voditelj i stendap komičar Bil Mar pozvao sve Amerikance da potpišu njegovu peticiju, te da današnji dan postane nacionalni praznik.


Globalni fenomen
Kako je priča postala globalni fenomen? Ponovno se vraćamo na grupu "Grateful Dead". Patrk Rediks, brat Dejva Rediksa, jednog od Valdosa, ispričao je priču o njihovom okupljanju Filu Lešu, basistu grupe koji je termin "420" počeo koristiti svaki put kada bi konzumirali marihuanu, a odatle se izraz proširio čitavom zajednicom, a nakon teksta u High Timesu stvari su postale globalne.
Iako mnogi imaju svoje verzije, najraniji zabeleženi slučaj korišćenja ovog naziva može se pronaći u srednjoškolskom listu iz San Rafaela gde je jedan maturant svojim kolegama kratko i jasno poručio: "4-20".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP