Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

KROKODIL

Droga od koje meso otpada s kostiju, a oni je svejedno uzimaju! (VIDEO)

Autor: Times / Forbes | 16.12.2013 - 08:45:00h | Komentara: 0

To je droga očajnika koja već više od decenije ubija ljude u ruralnoj Rusiji. Pretpostavlja se da je koriste milioni zavisnika. Poslednih godina primećeno je da je prešla granice i pojavila se u Meksiku, a imaje i na našim ulicama.

Narkomani

Krokodil je smesa zastrašujućih sastojaka i neverovatne jačine, a služi kao jeftina zamena ovisnicima o heroinu. Ima desetak puta jači učinak od morfijuma i kodeina.

Kodein je relativno dostupan u tabletama i jedan je od sastojaka ove droge koja izjeda ovisnika na zastrašujući način i ubija ga nakon samo dve godine korišćenja.

Tipična smesa "krokodila" sadrži i benzin, razređivač boje, hlorovodičnu kiselinu, jod i crveni fosfor koji se može pronaći u šibicama. "Krokodil" je desetak puta jači od morfijuma, odnosno heroina, i isto toliko puta jači od euforičnog kodeina, ali uzrokuje momentalno razaranje tkiva i uništava krvne ćelije, piše Forbs.

Po tim posljedicama je i dobio ime - na mestu gdje je ubrizgan u telo ostavlja rane koje liče na  krokodilsku kožu, a meso u odmaklom stadiju korišćenja droge toliko je razoreno da može otpadati s kostiju. Kliničko ime mu je dezomorfin i izmišljen je 1932. godine u Švajcarskoj, ali je "popularnost" stekao tek u ruralnoj Rusiji 2002. godine, kada stiče i ulični naziv - "droga koja jede narkomane".

Ipak, nedavno su mediji izvestili da to više nije samo ruski problem. Droga se pojavila u Meksiku, gdje je sa stravičnim oštećenjima tkiva na području genitalija hospitalizovana jedna 17-godišnjakinja. Lekarima je rekla da je koristila "krokodil" protekla dva meseca.

Zašto to čine?

Forbs je pokušao da odgovori na pitanje zašto uprkos ovako stravičnim posledicama zavisnici i dalje koriste tu drogu. Jedan od odgovora je i što ti nesrećni ljudi ne mare za svoj život.

"Nije me briga, jeb**o ću umreti sledeće nedelje", citiraju jednog mladića iz dokumentarca "Krokodilske suze". Italijanski fotograf Emanuele Satoli proveo je godinu dana s ovisnicima o ovoj drogi u Rusiji i napravio je niz fotografija i snimaka za magazin Time.


"Ispadnu ti svi zubi. Boli te jetra. Zbog krokodila mi ne rade živci. Vrti mi se u glavi. Ovo za mene više nije droga. To je način života. Gotovo je. Nema povratka", kazala mu je Žana, ovisnica koja ujedno i proizvodi "krokodil". Tvrdi da je nemoguće prestati.

"Ništa me ne može usrećiti. Sve je sivo... Koristiću ga do kraja", kazala je ona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP