Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

NE MORATE VIŠE DA SE MUČITE

Evo kako da nađete izgubljene stvari

Autor: Alo! | 17.01.2015 - 14:08:00h | Komentara: 0

Ako vas užasno nervira to što nikada ne možete da nađete ključeve, naočare, daljinski upravljač... naučnici imaju rešenje.

Žmuri

Ilustracija | Foto: Profimedia

Sklapanje očiju je najbolji način da prizovete zagubljena sećanja i ta će vam tehnika najverovatnije pomoći da se setite gde ste zagubili ključeve stana ili neke druge predmete koje ne možete da nađete, uvereni su naučnici sa univerziteta Sari u Velikoj Britaniji.
Oni su proveli istraživanje na dobrovoljcima koje je pokazalo da su oni koji su koristili tehniku zatvorenih očiju pre setili nekih stvari od onih koji su pokušali da "premotaju film"  otvorenih očiju. Naučnici, istina, ne nude rešenje za slučaj da je neko od ukućana zagubio predmet, a ne vi.
To bi mogla da bude korisna tehnika i za svedoke zločina i drugih kaznenih dela jer bi se prisetili više detalja vezanih za događaj.

- Naše istraživanje je jasno pokazalo da sklapanje očiju i dobar odnos između dve strane pomaže svedocima da se prisete više detalja, slikovnih i zvučnih - rekao je naučnik Robert Neš.

Istraživanje je sprovedeno tako što je grupa dobrovoljaca gledala kriminalistički film ili seriju, a potom su dve grupe, sa sklopljenim i otvorenim očima, odgovarale na pitanja.
Prva grupa se "sećala" puno više detalja od druge grupe.
Psiholozi veruju da vid mozgu oduzima jako puno energije za procesuiranje podataka pa se uklanjanjem vidnog polja mozak može više fokusirati na druge stvari.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP