Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

OTKRIVENO:

Evo zašto mali psi laju na velike

Autor: B92 | 16.10.2014 - 12:38:00h | Komentara: 1

I dok je svaki pas drugačiji, na temelju ličnosti i uticaja okoline, postoji nekoliko opštih teorija zašto neki mali psi imaju neopisivu potrebu da laju i reže na dvostruko veće pse.

mali i veliki pas

Foto: Profimedia

1. Strah

Poput mnogih malih pasa, razumljivo je da i vaš vidi velike pse kao pretnju. Postoje dva načina nošenja s tom pretnjom: beg ili borba. Mnogim psima, instinkt govori da se bore. U njihovoj glavi tada vlada "ako izgledam snažno, veliki pas me neće dohvatiti" raspoloženje, a upravo je to ono što mnogi vlasnici ne prepoznaju. Lajanje, režanje i povlačenje povoca, na kraju može biti samo strah od onoga sa čime se pas suočava, a ne znak agresije.
2. Teranje
Postoje dva načina da se poveća fizička udaljenost između pasa: da mali pas pobegne ili da lajanjem natera u beg onog većeg. Ako vaš pas laje iz straha, on želi da se dogodi ovo drugo. A šta to znači? To znači da ako uspe u svom naumu, sledeći put će vaš pas još jače podignuti svoj glas, kad vidi da se pas približava.
3. Pomoć
Ova teorija podrazumeva da lajanjem vaš maleni ljubimac želi da zamoli za vašu pomoć. Vrlo često, kad osetimo da je naš ljubimac u opasnosti, mi ga zaštitimo, tako što ga podignemo u ruke. Možda je to upravo ono što i u ovom slučaju vaš pas želi od vas - zaštitu. On itekako može osetiti vaše emocije. Ako kod vas oseti strah, neugodu i anksioznost prilikom približavanja velikog psa, uz podizanje, vaš pas će misliti kako tu postoji nešto zbog čega bi trebalo da bude zabrinut pa će i on tako početi da se ponaša.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 18.10.2014 17:59h

    moj pas gleda tv dnevnik

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP